KayhuoIN 發表於 15-11-2014 01:52:29

光束強化 部件一問!

各位巴打!
真心想問...
光束強化部件 - "光束武器攻擊範圍擴大" and "光束盾牌貫穿力增加"
E兩個其實系有咩用?
好多光束武器為主既機體....eg S 獨角... SR 肥仔德都會插光束強化部件
插完碌光槍粗D and 勁D?:curse:

有咩類型既機要加光束強化?
thank you!:loveliness:

工口仔 發表於 15-11-2014 09:41:20

光束武器攻擊範圍擴大=微調變粗 你要咁粗托咩...(逃
光束盾牌貫穿力增加=我都唔知...破光盾? 定係...光束(武裝),盾牌貫穿力增加

小湊 發表於 15-11-2014 15:11:56

樓上已經解釋了項一
項二為Beam Rifle&Mega Particle Cannon等武器打到
所有盾及Field後所計算的攻擊力
貫穿力愈高 當然打中以上的目標所扣的血量愈多

bevisyin 發表於 16-11-2014 05:19:26

光束武器攻擊範圍擴大=微調變粗 你要咁粗托咩...(逃
光束盾牌貫穿力增加=我都唔知...破光盾? 定係...光束( ...
工口仔 發表於 15-11-2014 09:41 http://www.nakuz.com/bbs/images/common/back.gif

打_機 技槍唔粗 點樣準快有輸 條(雷)都想你快手完事
(唔好諗錯野呀)

dragoonkwok 發表於 16-11-2014 11:52:42

首先打陣地戰的建築物模組不是全部實心, 有一部份是可以透光/透彈, 機體的模組也是相同的原理

如果武器射出的光束粗度或實彈濺射範圍夠大的話, 是可以對建築物掩體/前方敵機後面的敵機做成一定的傷害, 有玩開實彈機和電筒光束的人都知道這個設定真的好屈機, 以前打任務最易看到一槍擦邊打數隻怪快速清場的效果

另外之前有設定說光束武器有分普通光束和貫通光束, 兩者都有一定的貫穿系數, 但貫穿光束武器的特點是可以打穿光罩、建朵物、反光護盾/機體技能、前方機體, 再對後方的機體做成一定的傷害

夢矓 發表於 16-11-2014 20:02:28

另外之前有設定說光束武器有分普通光束和貫通光束, 兩者都有一定的貫穿系數, 但貫穿光束武器的特點是可以打穿光罩、建朵物、反光護盾/機體技能、前方機體, 再對後方的機體做成一定的傷害
dragoonkwok 發表於 16-11-2014 11:52 http://www.nakuz.com/bbs/images/common/back.gif

貫穿光束點打穿8子鏡:L
頁: [1]
查看完整版本: 光束強化 部件一問!