樂古Nakuz

標題: 第一次作 喪屍之攻擊(請支持)(最後一話已出) [打印本頁]

作者: @_@新手    時間: 5-4-2008 17:30
標題: 第一次作 喪屍之攻擊(請支持)(最後一話已出)
回到過去,喪屍之死(上)

人物介紹
我(呀新):國家特工,性格衝動
呀樹:國家特工,呀新既好朋友,有冷靜頭腦
呀星:國家特工,呀樹既最好朋友

在2031年,地球比一班由外太空黎既喪屍侵襲.過左2個月,人類研究到可以殺喪屍既方法,但係喪屍既進化,有一隻喪屍成了喪屍王,發明左時光機,喪屍王同一班喪屍就返到2008年既地球,為左唔比喪屍改變歷史,我,呀樹,呀星就進入時光機,返到2008年.
我:嘩!真係返到2008年=.=
呀樹:唔好禁開心啦,我地有任務在身
呀星:e家冇武器係身,比d喪屍發現就死得啦
我:禁快d搵武器啦
我地黎到賣武器既地方,搵到d普通武器,但係我地無錢係身,買唔起d武器
我:唉~無錢都係無用=.=
呀樹:不如我地去搵d刀.劍啦,呢d武器係垃圾房都有架
我:唉~行啦=.=
當我地去緊垃圾房果時,見到好多喪屍係條街到殺人,吸血.我地上前,想殺哂d喪屍果時
呀星:喂喂喂~我地無冇武器架,你上去想死呀???
我:係喎-.-
呀樹:唔好理禁多啦,我地係特工黎架,一定夠打,而到得個兩隻黎緊炸.
我:禁上去打囉=.=
我話口未完,佢真係上左去k.o左果兩隻喪屍...
我:真係勁=,=
呀星:喂,有把刀呀.
我上前汁左把刀,之後就走左
呀星:搵返架車先,去安全地方到先算啦.
我地去到一個無人住既屋到,搵到一把mp5,m4a1同ak47,不過無彈
我:車~無彈有屎用呀
呀星:禁搵下有冇d刀呀劍呀果d
我地係屋到搵呀搵,搵呀搵,終於搵到一把武士刀,兩把劍,正想休息果時,一聲巨響,有三隻,四隻,五隻,進化左既喪屍入左黎,我地立刻拿武器,做個攻擊陣
我:妖~打鬼呀,禁p多隻進化喪屍
呀樹:唔好理啦,清完場就走,唔係佢地會搵到黎
於是,我地一口氣殺哂d喪屍,突圍成功後,我地走左去警局,入去果一剎那
我地:死得啦~~~~~~
(完)
請看下回,唔知幾點出,希望大家會等

作者: kit741    時間: 5-4-2008 18:23
唔明..在2031年,地球比一班喪屍侵襲.過左2個月,人類已經可以殺喪屍
點解要2個月D人先可以殺喪屍...而且D喪屍WHERE黎..?
作者: rainbow923    時間: 5-4-2008 21:21
沒有因果

怪物何處來

買武器啊,為什麼不偷

啊啊

看來你要改一下吧

不合邏輯啊

還有國家一定有軍人,為什麼要親自出馬[[onion_01]]
作者: ∼風之谷∼    時間: 5-4-2008 21:41
過左2個月,人類已經可以殺喪屍
呀樹:唔好理禁多啦,我地學過武術架,會夠打.
我:禁上去打囉=.=
我話口未完,佢真係上左去k.o哂d喪屍..

如果學過武術就可以打死d喪屍點解d人類要搞到2個月先可以殺到d喪屍既-.-[[onion_17]]
作者: 守衛~朗    時間: 5-4-2008 21:44
始終認為有影片扮演會更好 囧
作者: 愛恨【小”霆    時間: 5-4-2008 23:54
標題: 回復 5# 的帖子
十分同意....[[bao_32]]
作者: @_@新手    時間: 6-4-2008 15:37
第一次作 寫得唔好 唔好見怪 我會努力改善
作者: ∼風之谷∼    時間: 6-4-2008 15:54
比少少意見
我(呀新):國家特工,性格衝動
特工經過嚴格挑選 性格衝動絕對做不了特工
還有我之前都有說 如果空手學過武術就可以打死喪屍
那麼在2031科技那麼發達 根本用不上要2個月去研究殺喪屍的方法
還有用不用去到2008年才買槍 身為特工本來就有槍 應該會帶在身 帶了槍來2008年

作者: rainbow923    時間: 6-4-2008 18:05
mp5用9x19mm

m4a1用5.56x45mm

ak47用7.62x39mm

香港ak47何處來

[[onion_56]] 你又沒有因果了

為什麼在屋裡會有這麼多槍

香港買槍已經不是一件容易的事

還有mp5有很多種啊

你要寫一個好故事,先要有因果和做一點資料搜集

因為什麼,結果怎樣
作者: 佐佐木太原    時間: 6-4-2008 18:30
有idea但作不好沒有用耶
倒不如多看看小說
對你更有幫助
作者: @_@新手    時間: 7-4-2008 18:05
原帖由 rainbow923 於 6-4-2008 18:05 發表
mp5用9x19mm

香港ak47何處來

...

香港都好少特工,我又冇話佢地係hk

唉~禁多負面既野,我都冇興趣作埋佢

作者: rainbow923    時間: 7-4-2008 18:29
[[onion_56]] 我想你都是放棄吧

作者最重要就是堅持,如果你連自己的作品也不堅持去作的話

你想找誰看啊,先重組一下錯處

再寫一次吧,沒趺倒過怎會有成功的日子呢[[onion_51]]

你要對自己的作品有信心和堅持啊,還有寫得合邏輯

還有嚕,特務的工作都是找資料和偷機密檔案,而不是走殺敵啊

你有看過占士的任務是殺敵嗎

如果,你寫的特務還有其他的任務的話

這樣就合邏輯了,意見都給你了,你的作品是怎樣,還掌握在作者手中

不要被旁人影響你的腦筋啊[[onion_48]]
作者: @_@新手    時間: 7-4-2008 18:38
標題: 回到過去,喪屍之死(中)
上回講到我地入左警局!!!

新人物:呀情,女警,有神槍手之名

我:好多血呀
呀樹,呀星:喪...喪...喪...喪屍王呀!!!
我:咪叫啦,會比佢發現架
呀樹(好似發現左個人):喂喂~你冇事呀嗎??
???:還好!
我:快d走啦
當我地走到安全地方後,我地開始問下個女警發生左咩事.
我:你叫咩名呀??
???:我叫呀情,係女警
呀星:你好呀~我叫呀星
呀情:嗯~你地睇黎唔係本地人??
我:我地講左你都唔會信
呀情:講黎聽下!
呀樹:我地係由2031年既地球黎!!!我地係特工,因為係2031年發生左好大件事,所以我地要黎e到...
呀情....點解你地冇槍?無彈呀???
我:唔係呀,我地係入時光機果時,唔比帶死物.
呀情:我諗我大約知到咩事,不過我都唔係好信
我:你有冇槍係身???
呀情:有兩把,一把黑星,一把mp5,兩把都唔係好多彈
呀星k啦,你知5知重有冇生還者?
呀情:唔多知,不過好多人比喪屍咬左之前幾個鐘就開始發癲,係禁咬人
我:事情變化得好大,要快d殺左喪屍王先得
呀情:邊個係喪屍王
我:岩岩係警局果到好大隻就係.
呀情...唔怪得我射左佢3槍爆頭佢都係跌左係到
我:你知5知邊到有槍店
呀情:知~我帶你地去呀
我地開始去槍店到,當我地去到槍店,拿好d槍後.
呀情:汁多兩把啦,小心唔夠用.
當我地離開果時,我發現後面有d聲.拍拍拍...拍拍拍...拍拍拍
(完)

作者: @_@新手    時間: 7-4-2008 18:57
原帖由 rainbow923 於 7-4-2008 18:29 發表
[[onion_56]] 我想你都是放棄吧

作者最重要就是堅持,如果你連自己的作品也不堅持去作的話

你想找誰看啊,先重組一下錯處

再寫一次吧,沒趺倒過怎會有成功的日子呢[[onion_51]]

你要對自己的作品有信心 ...

特工都會有任務=.= 我會寫埋e個先 寫完我就會好好研究
作者: 傻健乂乂    時間: 7-4-2008 19:50
加油吧!~
不過你第一話變第二話唔係好d咩?
第一話用黎交代個起因!~咁會緊好~
作者: ∼風之谷∼    時間: 7-4-2008 19:56
我地係入時光機果時,唔比帶死物
衣服都是死物= v =
他們脫光光來08年[[onion_73]]
比意見而已 別插= v =
應該說不可以帶武器會比較好吧
不過都唔合理 槍都比支佢地 就叫佢地番08年殺喪屍 想人死咩= =''
作者: rainbow923    時間: 7-4-2008 19:58
又有一點意見了

你所說到的黑星

我想你告訴我,黑星這槍,是手槍還是長槍[[onion_41]]

這樣黑星的英文名是什麼[[onion_53]]

黑星的子彈型號是用什麼口徑[[onion_44]]

說真的,我不知道黑星是什麼東西[[onion_77]]

還有嚕,如果連你自己也不確定的東西你就不要寫出來[[onion_48]]

因為如果人家好像我一樣這樣問你的話,你就無話可說了[[onion_43]]

所以嚕,你應該要改槍名吧[[onion_54]]
作者: yeah605    時間: 7-4-2008 21:35
原帖由 ∼風之谷∼ 於 7-4-2008 11:56 發表
我地係入時光機果時,唔比帶死物
衣服都是死物= v =
他們脫光光來08年[[onion_73]]
比意見而已 別插= v =
應該說不可以帶武器會比較好吧
不過都唔合理 槍都比支佢地 就叫佢地番08年殺喪屍 想人死咩= =''

脫光光...[[onion_36]]
很像未來戰士= =
還有,31年,有喪屍,還沒吃人,就被拿去做研究吧
作者: [H]waifaat    時間: 7-4-2008 21:42
人地鍾意點作咪點作lor...
個故事係人地既
人地點作都好,都有佢既自由
我地唯一要做既係支持同鼓勵
而唔係令到作者感到沒有心情作下去
以上都是我這位路人既意見
係咁多

所以原創小說的作者們!
努力呀!!
作者: @_@新手    時間: 7-4-2008 22:04
原帖由 rainbow923 於 7-4-2008 19:58 發表
又有一點意見了

你所說到的黑星

我想你告訴我,黑星這槍,是手槍還是長槍[[onion_41]]

這樣黑星的英文名是什麼[[onion_53]]

黑星的子彈型號是用什麼口徑[[onion_44]]

說真的,我不知道黑星是什麼東 ...

黑星係一把手槍黎=,= 玩heat pro知架 作故事都ok煩下=.=
作者: 愛恨【小”霆    時間: 7-4-2008 22:38
你可以整理好哂之後先post嫁嗎
你唔整理..之後比人問當然覺得好煩嫁啦

鬼叫你之前唔準備好?
作者: ∼風之谷∼    時間: 7-4-2008 22:43
原帖由 @_@新手 於 7-4-2008 14:04 發表

黑星係一把手槍黎=,= 玩heat pro知架 作故事都ok煩下=.=

作故事不是3分鐘熱度話作就作 亦都不是想到什麼就作什麼
事前應該了解很多東西 作資料搜集 不合邏輯是不行的
不要見人作就一時興起去作 之後說不作說不作 既然都開始了
就繼續下去吧 多看別人的作品會對自己有幫助 想清楚再決定作不作下去吧
如果你覺得煩可以停作一下 想好故事 想得清清楚楚再上來作也可以阿
只少比沒準備就上來作好 最後一句 努力阿^^
作者: rainbow923    時間: 7-4-2008 23:09
啊啊[[onion_56]]

這樣火線裡的跟你所說的黑星樣子比較相似的,銀色的小手槍

這樣叫銀星嗎[[onion_48]]

哎唷,來等我教教你吧吧吧吧吧

火線裡黑色的小手槍不是叫黑星

只是人家沒知識所連累到的錯處

我現在給你資料吧

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7007111403317

宜黑星手槍應該是這把

http://hk.search.yahoo.com/search/images?view=detailed&p=%E9%BB%91%E6%98%9F%E6%89%8B%E6%A7%8D&b=1&pstart=1&curr_index=3&imgsz=&imgc=&ei=UTF-8

其實我真係不知道黑星手槍是什麼來的,因為這是一把中國做的手槍[[onion_77]]

子彈還用7.62
我真的第一次聽手槍用7.62子彈

沒辦法吧,我國做的東西一向也古古怪怪

還有我覺得你現在要找的應該是裝彈數

7.62手槍,我想大約7發左右吧

還有你真的要做一點資料搜集啊

火線裡的槍都是仿制槍,難道世上有M4F1這東西嗎

呵呵,無論怎樣,你也失敗了,因為你連黑星的樣子也沒看過,就這麼肯定火線裡黑的色新手手槍是黑星

我可以告訴你,火線裡這把小手槍是仿制M92F這手槍來做的,而子彈是用9mm

還有嚕,不要忘記M92F是在我故事的女主事有用[[onion_57]] 是銀色的
作者: 傻健乂乂    時間: 7-4-2008 23:20
原帖由 @_@新手 於 7-4-2008 22:04 發表

最緊要做好自己!
你加油作埋洛去吧!
作者: ↗無奈乂朗↙    時間: 7-4-2008 23:41
睇d人既回復好好笑[[onion_57]]
不過第1次作係咁架喇[[onion_59]]
我見意你多d睇下人左作d文啦
會對你作文會有幫助
加油嚕[[onion_10]]
作者: Victor46875    時間: 8-4-2008 14:09
吳洗為左把手槍仔、開D無用既討論呀?
作者: 師傅    時間: 8-4-2008 15:03
標題: 回復 19# 的帖子
一個熱心既讀者係好應該支持作者
更加應該講出作者既不足之處令作者可以有更大既進步空間
如樓上所言
如果連堅持既決心都無
真係唔太適合創作
回樓主:你呢篇野實在太多口語,而且仲要加表情符號如:=.=, -.-等等
會令故事太太失去吸引力
建議你將佢寫成書面語同多d動作畫面會更好
作者: @_@新手    時間: 8-4-2008 19:47
有d槍我都知係乜黎 你話到既m4f1 係m4a1黎 不過個game唔想抄個名 所以換左個名少少
作者: rainbow923    時間: 8-4-2008 20:03
錯了,制作人不是不想抄型號,而是他們沒買板權

細心看看,火線裡的槍和現實中的槍是有點不同

例如M4A1上沒了兩顆鏍絲,F2000沒了鏡等等

所以嚕,不要再說火線裡的黑色小手槍是黑星

因為無論樣子和長度都不像黑星手槍

不要再看到有星圖案的黑色手槍就叫黑星嚕[[onion_48]]
作者: @_@新手    時間: 9-4-2008 20:59
禁cs都點? 唔通佢有買版權咩??? 不過有都唔出奇 外國game
作者: rainbow923    時間: 9-4-2008 21:05
其實我也不太清楚

可是rainbow six時代時,rainbow six這遊戲有40多種槍啊

我想他們制做遊戲的公司,只要買了一次就不用再買[[onion_57]]

火線的制作公司可能沒有資金和強大的後台,所以不買吧了[[onion_48]]
作者: @_@新手    時間: 9-4-2008 21:23
標題: 回到過去,喪屍之死(下)
上回說到我聽到了拍拍拍的聲音

呀情:上車吧!
我地上左車後,我回頭看看,沒有喪屍
我(心諗):禁岩岩d聲係咩?
我再回頭看看,呆了十多秒
呀星:做咩?
我:你看看!!!
呀星h my god,呀情開快d.
呀情why?
呀星:喪屍王黎緊
呀情:下......我見唔到佢
我:佢去左右邊呀
我地去到隧道果時,沒有事,到了中間,發現好多喪屍,回頭看,喪屍王來了,我地既死期都來了
呀情:沒油!
我:禁點?同佢死過,太多人,返轉頭?,喪屍王係到
呀樹:呀情比槍呀星,呀新同我!!!我有方法!!!
我地下車了,同時,d喪屍向我地跑過黎,我地立刻開火,混亂中,我比喪屍咬了一口.
我:我比喪屍咬左呀,唔等得架啦,唔係我都變喪屍,你地快d走,呀情,比手榴彈我.
呀情:得5個,夠5夠用
k~你去向出口走,唔好返轉頭
呀星:禁你點?
我:我自己黎同佢打,我有方法
呀星:唔好死係入面!!!!!!!!!
我見佢地差唔多到出口果時,我用ak47向喪屍王個頭亂射,之後我係我附近放左2個手榴彈,放好後,我跑到出口,放多2個手榴彈,當然,4個手榴彈都冇拉走針,之後我用最後一個手榴彈,拉針,踢去中間,車附近,隧道立刻爆炸.......
我睇住隻喪屍王比d炸彈炸到飛走左......我用最後一口氣跑左出去,我頓時覺得自己重左好多,身體開始變灰,我想我開始變喪屍了,我睇到呀星佢地返左黎.
呀星:你有冇事呀!!!
我:差唔多玩完了
呀情:你唔好死呀(哭着說)
我:快..d...殺左...我.....啦...唔係我.....都...會變.....喪屍....架
呀情:唔好呀,唔好呀..........
我跪左係到,叫呀樹
我:呀樹,殺.....左我,唔殺.....我你都....知....會發生.....咩事
呀樹:我會永遠掛住你....
我開始變成喪屍了,我站了起來,不過冇力去殺,咬佢地....突然,我發覺我頭上有個小洞,之後躺左係地下,我覺得身體輕了...
我要死了,我不知喪屍們死了沒有,我不知喪屍王是不是死了,不過我知到我自己要死了
我要....離開了.....大家......我走了.....我死了.....
(完)

作者: rainbow923    時間: 9-4-2008 21:32
[[onion_77]] 看死人的中文
作者: 愛恨【小”霆    時間: 9-4-2008 21:52
2個字.....難尾
作者: rainbow923    時間: 9-4-2008 21:56
我好像教過你想了結局再寫[[onion_77]]
作者: 天道無亟    時間: 9-4-2008 22:10
原帖由 rainbow923 於 9-4-2008 21:56 發表
我好像教過你想了結局再寫[[onion_77]]

我記得有一個外國著名的作家說過,
如果要一個故事好就不好想太多事件的發展,結局等等未寫的野,
因為咁會大大減小左你的創作能力,但當然要有準備同復閱........
作者: rainbow923    時間: 9-4-2008 23:19
其實各有各好啊

想好了結局再寫,就不會讓劇情令到有一個不滿意的結局[[onion_43]]
作者: @_@新手    時間: 10-4-2008 12:14
我的結局就係主角會死=,="
比人炸到飛起既喪屍王都會死!!!
這是我自己作的結局,不是難尾

作者: KaM..    時間: 11-4-2008 19:03
咁都叫喪屍王-.-
作者: 被忘記了    時間: 15-4-2008 20:14
雖則是第一次作,但也差得太離譜了吧(言詞有點過分,我向你先道歉)

首先故事內容短,只有三集,令到故事的情節無法說清楚(我相信三集夾埋都未必夠1000字)

其次就係各位都見到既邏輯問題,2031年既科技居然同2008年一樣,而且搭時光機唔比帶武器,咩道理?比得任務你去做,而且係公認既一級危險任務,明知係去送死仲比佢地去?唔誧2031年既人既常識低到咁?你要記住,係你自己set個時間係2031年,做既野就要似返2031年(起碼唔好同2008年一樣),如果你話2020年,發明既時光機唔比帶武器我都可以接受,始終2020年發明既時光機有可能未夠好,老實講,唔比帶武器呢項令我覺得你係為左應酬其他人既回覆而寫囉
作者: 。小樂怡.﹏.    時間: 19-4-2008 13:40
5MINS C完.....
呢個作品刀幾勁囉
作者: to123ko123    時間: 20-4-2008 10:48
原帖由 rainbow923 於 6-4-2008 18:05 發表
mp5用9x19mm

香港ak47何處來

...

你好似導演咁[[yoyo_185]]
作者: lovehingking    時間: 21-4-2008 23:05
樓主 長d係咪好d呢...=.=???得個幾話

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://in.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2