打印 上一主題 下一主題
收起左側

[攻略心得] §天龍攻略§by回憶 (4/6更新文字,新增到3條影片)

麻麻 有更多既打發 而且對 明教 逍遙 少林 呢D門派既對法 太膚淺

你呢套咁既打發對住4石可能仲可以, 對5石就已經完全唔係1回事
回復 支持 反對

回復  andywilliam1

可唔可以分享下你既打法
hin1012 發表於 3-6-2012 19:23

對住明教的話 基本上明教1起手拉你你已經輸左 唔好同我講咩半怒解人控技 明教身法成長唔差 體力成長唔差 full血下要用d技就打得死佢既基本上難上加難 而你就太著重於打人幾下先 你打人幾下先已經俾人秒左啦 更何況明教我睇唔出有咩理由唔升爆招封穴 你自己無把握既情況下用半怒解 最後又解唔到 打佢又miss 你覺得仲會嬴到?

天龍打明教 要嬴既 拉開距離的確好重要 但係拉開距離唔係方便走佬(反正都唔夠人跑 102扣速 加速/怒火加速) 1開波時應該隱身 令對方無左個目標 首先就唔好俾佢搶先手, 通常明教(絕大部分) 見到咁都會跟住隱, 因為唔肯定你會唔會控技秒殺佢 佢一隱 就中計。 你自己睇住隱身既時間/可以自己解除, 狂禁輕功跳遠, 因為你本身已經係佢視覺最遠(拉開距離既重要), 再用輕功就會飛出左佢視覺, 佢反應快拉你既會照拉到不過會拉左你去佢後面, 3秒完左佢都未必行到你到, 如果佢強行用暗控留你, 你已經嬴左, 少左招暗控, 避開怒火唔難。 佢唔留你既, 佢行到去你都郁得, 即刻爆技試試水, 5石天龍係唔俾人抗死既情況下, 出晒技打到25萬血都唔係d咩難事(親身經歷), 如果中左1 2下爆擊點都死。5石明教頂盡唔食丹既大約27-28萬血, 出晒技後你已經回完隱身, 慢慢拖都唔係咩難事。

天龍無閃技, 但係都要善用拉視覺(你打到人 人打你唔到), 識拉視覺, 避烽火, 已經嬴左6成。

注意: 打近攻 102扣速係必要, 唔係既俾人扣速太易俾人追斬, 有時扣速仲可以令對手判斷錯誤!

怒氣既使用: 我建議全怒, 因為明教身法成長唔錯, 只要控技miss你就真係死路一條, 有殺錯無放過, 唔好博, 安全d用全怒。 而且你用完全怒爆晒技打佢之後, 怒氣接近回左1半, 點穴就即刻半怒解再跑遠, 佢扣左速未必追到你。

緊記要拉開距離, 渣近攻102扣速 用內勁攻擊 對手係唔會俾扣速, 一定要近攻先會。善用呢一點, 天龍打嬴明教唔再係難事。
回復 支持 反對

講到對逍遙 其實真係唔難打 開全怒爆晒技既 秒逍遙0難度 5石逍遙大約25萬血 6石大約30萬 但係5石天龍平推輸出已經可以達到1萬 6石1萬5。 善用自己既高輸出, 同佢搶先手玩秒殺。

逍遙既控技 絕大多時候會留番放大左先用, 但係比較難可以1開波就放中, 就算放中左, 亦都唔會即刻反應到控你, 只要你反應快過佢既就已經嬴左。更何況好多時候天龍搶先手已經秒左逍遙。

唔建議同逍遙拖長來打, 拖得愈耐, 俾人放大既機會就愈大, 速戰速決先係王道。

總結: 天龍打逍遙 1字訣: 快。
回復 支持 反對

回復  andywilliam1

可能我小打明教,多謝你甘完整既打明教分享,可唔可以借你頭先講既野比我轉貼? ...
hin1012 發表於 3-6-2012 20:10

你鐘意

自屬攻扣抗年代開始, 天龍已經強勢, 只要識玩既, 天龍絕對係每1個門派既惡夢。我有個朋友7千屬天龍, 秒40萬血無難度。未出食丹前既真係無人夠佢打
回復 支持 反對

呢張係食左1 2粒真丹之後,新個張我有but要搵
回復 支持 反對