打印 上一主題 下一主題
收起左側

[效果 與 研究] 隨機系統 (Randomizer By Using Garrison)

20# 拉拉是個人才
正常情況唔會重疊嫁啵,
你上傳你果個劇上黎睇下
回復 支持 反對

唔知點解重整又無事了-.-
回復 支持 反對

整2個出黎咁咪可以難過六合彩o既機會率@@"?
回復 支持 反對

那當然 -.-
回復 支持 反對

1個好聰明的問題-0-

ABC

如果我唔用8隻兵.只係用1隻兵黎做隨機.
我較隻野去到C位就有野送B位就扣資源.如果佢去左B同C中間.點算- -?(姐係位置B佔一半 C佔一半
回復 支持 反對

姐係位置B佔一半 C佔一半
沒有這回事 =.=
回復 支持 反對

仲可以用進駐單位達一個數製作,
不過會連機率都計吾到......
都幾隨機下
回復 支持 反對

很有趣的新發現,在隨機率上有了顯著的突破,只是要做得複雜的話,一樣要廢掉很多時間
這確實是aoc的局限
回復 支持 反對

我不太明白這個隨機的梡概率是怎樣計算的(可能係小弟資質太差),
如果可以的話,麻煩樓主說明一下概率的計算方法。
回復 支持 反對

ABC
D車F
GHI

假若車上裝上 1 隻單位, 卸下時, 會在 A-I 其中一格出現,
因此理論上, (要達至1隻不同單位也在指定區域出現的)機率為 1/8 (亦即是 12.5%)

假若車上裝上 2 隻不同的單位, 卸下時, 它們會在 A-I 其中最多兩格出現,
因此理論上, (要達至2隻不同單位也在指定區域出現的)機率為 (1/8)(1/8) (亦即是 1.5625%)

假若車上裝上 2 隻相同的單位, 卸下時, 它們會在 A-I 其中最多兩格出現,
因此理論上, (要達至2隻相同單位也在指定區域出現的)機率為 (2/8)(2/8) (亦即是 6.25%)

假若車上裝上 1 隻單位, 同時將地區 I 設置木牆封著, 卸下時, 它們會在 A-H 其中一格出現,
因此理論上, (要達至1隻單位也在指定區域出現的)機率為 (1/7) (亦即是 14.2857%)

假若車上裝上 1 隻單位, 卸下時, 它們會在 A-I 其中一格出現,
因此理論上, (要達至 1 隻單位在A,D,G地區出現的)機率為 (1/8)x3 (亦即是 37.5%)

ABC JKL
D車F M車N
GHI OPQ

假若兩車上合共也裝上了 14 隻不同的單位, 卸下時, 會在 A-I / J-Q 其中最多七格出現,
因此理論上, (要達至14隻不同單位也在指定區域出現的)機率為 :
=(1/8)(1/8)(1/8)(1/8)(1/8)(1/8)(1/8)(1/8)(1/8)(1/8)(1/8)(1/8)(1/8)(1/8)
= 100/4398046511104 %
回復 支持 反對