打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 新手問題!!~~~~

叮仔都出返黎@@
依排尾尾回post多左
回復 支持 反對

6:籃下卡位點樣可以撞到人跌低?

用PATPAT就撞到GA啦..
回復 支持 反對

14題識7 -8成都不錯~xd
回復 支持 反對

7:中峰招吸BK~除左入樽之外~係咪乜都可以成功吸到?

360轉身射呢....仲有後跳射波都唔得.....
回復 支持 反對

成日出完既理論或者問題答案~之後就會俾人跟口水尾返兜~

之後條友會講到係自己見解~不過唔緊要~反正都慣哂;P

1: 假設bk 時間係絕對準確~
1lv g係咪一樣可以 同高lv c一樣 bk 到 高LV c 既上籃?

答案:係

2: 3分起手位置要點先最準~關唔關人物起手時既距離?

答:禁制果下貼線就OK~之後隻人移到咩位置都唔會影響準確~

3: 怎形成腳軟?大腳軟同小腳軟要咩情況先可以分別出現?

答:對方用A 既時候~你企既位置係俾人扭過你既另一邊....就會出現小腳軟

假設對方假身扭左之後再扭右~而咁岩你企既位置係左邊~而俾人過左右邊~你就會大腳軟

4:數碼 至到兒家既 辣椒 時代~第一個代表台版FS出戰韓國既玩家係咩ID 同咩位置?

答案: 鬥魚  位置 PF

5:香港官方有無攪過比賽?以咩模式進行?

答案:有 2對2

6:籃下卡位點樣可以撞到人跌低?

答案: 籃下卡位既使用者~企定用籃下卡位~而敵對球員推方向掂到你既人物時候~就會跌低~

最易撞低人係背面。

7:中峰招吸BK~除左入樽之外~係咪乜都可以成功吸到?

答案: 不是 前峰 D+D 上籃   同 勾手 係吸唔到

8:點解有時射3分會用左中距離射姿...而射出去又係當3分?

答案: 因為你禁投射果下係三分線外~起手時人物係三分區內...但系統會當呢球做三分~但由於人物攝

左入三分區內~所以會出現呢個情況。

9:可唔可以傳到波俾跌低左既隊友? 有咩方法?

答案: 可以 。  QE PASS

10:有咩情況可以令到腳軟既隊友立即回復正常移動?

答案: 敵方既進攻球員卡到剛剛腳軟既防守球員...防守球員既腳軟姿勢會立即消失回復正常。

11: jump alley 最遠位置係邊? 正常情況~jump alley 出唔到時候~都會傳左俾隊友~

點解有時禁左制都會出小跳投(騎馬)~而唔會傳俾隊友 ?

答案:最遠距離係三分區內   幾個情況~隊友俾防守球員卡死;隊友禁實w做單擋姿勢 ;隊友企左

籃圈之後位置。

12:中峰既連續轉身假動作既第三下~要點bk?

答案: 佢轉完第二下既~準備轉第三下之前bk。

13:乜情況之下偷波之下最易?

答案: 假投之後持球或運球。插花之後持球或運球。

14:乜野既投射係bk唔到?

答案: 左下角和右下角既 連跑動作投射。

回復 支持 反對

lamlam好西利呢...
回復 支持 反對

360度上籃可以blk抄的
回復 支持 反對

小弟對於問題2既回答有少少問題= =
2: 3分起手位置要點先最準~關唔關人物起手時既距離?

答:禁制果下貼線就OK~之後隻人移到咩位置都唔會影響準確~
唔太明咩係禁制果下貼線= =?姐係射波= =?
佢問題唔係問如果離太遠3分太遠/太近會唔會影響命中率咩= =?
回復 支持 反對

哈哈!!!!!!!!拍手
回復 支持 反對

回復 37# 的帖子

360射波唔得呢...唔係上籃呵呵...
回復 支持 反對