查看: 1102|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[攻略心得] 屬攻同外內攻一問"

係到我想問一個"好多新手或者什至老手都唔係好清楚既一個問題.."
係關於屬攻既..=]

我記得以前一開始玩天龍"
大家3孔上石"
通常都係虎眼/貓眼+紫玉+變石或者少數人會上屬攻石""
但當時唔係太多人會上屬攻石"

但而家時代完全唔同左"
3孔平常既"通常都係"
屬攻+紫玉+虎眼/貓眼"
有錢又鐘意玩屬攻既"
什至會上"
屬攻+冥石+紫玉"
咁樣黎睇"
一眼就明白而家外內攻已經變到好唔受歡迎"
市價亦都平左唔少"

最近聽唔少高手都有講"
屬攻勁外內攻好多"
但究竟係幾多呢"
呢個問題小弟想問好耐"
哂多咁多錢上冥石"
係咪一定值得呢"!?

但我都要肯定講句"
我並唔係懷疑屬攻廢"應該玩返外內攻"
我亦都頗同意屬攻勁過外內攻"
但我想知勁幾多呢"!?
對於窮既玩家黎講"值唔值得上少幾粒石"就係為左屬攻"!?

總結講句"
我既問題有二"

1.屬攻勁過外內攻"我贊成"但有無公式計到"或者可以比個大約數"係勁幾多倍呢"!?
當然"有人認為外內攻更勁"都希望可以係到證明下"

2.對於唔會用太多錢既玩家黎講"
我比個假設"
而家屬攻/冥石比外內攻貴"大家都知"
假設"
我可以上到全身3孔3石"但前提係要上虎眼/貓眼+紫玉+變石"[因為平]
但如果我要上屬攻+紫玉+冥石"淨係可以上全身一半裝3孔3石"
咁樣上屬攻/冥石係咪仲係值得過上全身3石"但唔包屬攻"!?

希望有高手可以答到我"
我亦都希望大家唔係淨係答"
[屬攻勁好多]
[而家個個都玩屬攻拉]
呢d答案比我"
我想知個實質數目"
或者約數"
thx..=]
回復

當係天山 上5石  
冰攻:120*18*1.8=3888傷害(減抗到0)
外攻:1332*18/20 =1198.8 (仲未減去對方外防! 因為冇減外防石既野 所以外功造成既傷害一定會低過呢個)
睇到啦..外功同屬攻既差距...多過3倍!
當係武當 上5石  
冰/玄攻: 120*18*1.5=3240
內攻: 1332*18/15=1598.4 即使係武當 傷害依然差左2倍
咁樣樓主明白屬攻比內外功差距有幾大未...
內外功只係輔助 絕對唔可以當係主流!
回復 支持 反對

唔打交屬攻唔洗太多..-抗去到60就ok
回復 支持 反對

回復 2# ∼香B∼

武當差咁多既-,-
回復 支持 反對

當係天山 上5石  
冰攻:120*18*1.8=3888傷害(減抗到0)
外攻:1332*18/20 =1198.8 (仲未減去對方外防! 因為冇 ...
∼香B∼ 發表於 12-8-2010 09:09

唔該哂呢位高手解答左我既問題"
thx..=]
回復 支持 反對

回復 2# ∼香B∼

睇過人地講過, 單屬性門派係1.8倍傷害, 雙屬性就1.5倍傷害 (武當/峨嵋/逍遙...
    有幾個疑問想請問大家:
果個1.8/1.5倍傷害 用係 平推技能呢? 定 係屬性攻擊技能?
如果一個武當/峨嵋上佐全毒攻石, 平推個傷害都係1.5倍嗎?
如果一個明教/天山上佐全毒攻石, 平推個傷害都係1.8倍嗎?
回復 支持 反對

回復 2# ∼香B∼
內外攻的傷害輸出不是一定會低過計出來的數值. 因為內外防有限. 以20000內防為例. 20000內防只抵銷到6000內攻. 當內攻遠比6000為高時. 餘下的內攻都可以造成傷害. 只是內外攻輸出是一個不定的數值. 平均傷害介乎於 內攻/15 or 外攻/20.

ps. 武當的仙骨道風增加6萬內防的情況下. 在十萬內攻攻擊仍能扣到6千多一下. 可見內攻輸出仍有一定可觀程度的輸出.

各花各眼 勿插.
回復 支持 反對

回復 6# shadoway

不是門派主屬性的其實屬性傷害為 x1  有錯請指正 =.="
回復 支持 反對

提外話. 如果純粹按石頭級數來計.

屬攻普遍為內外攻傷害輸出 3:1
普通玩家以打怪的主. 減抗60便可以. 成本不高.

愛pk 的玩家的話. 在減抗方面多要下苦功. 上不少減抗石. 減抗數值以150以上為目標.
此時. 折合減抗石的成本. 屬攻為內外攻傷害輸出 2:1 左右. (不想打怎樣計條式. 因為上石成本因各玩家的需求而有所不同. 不能一概而論. 以上只能當左參考)

不喜勿插.
回復 支持 反對

明白晒=]
回復 支持 反對