樂古Nakuz

標題: 樂古四周年常識問題比賽-第一回合答案公怖 [打印本頁]

作者: j32738    時間: 8-7-2009 15:13
標題: 樂古四周年常識問題比賽-第一回合答案公怖

1地鐵由邊個站去邊個站,路線圖著最多燈(閃都計)?

上環去中環(只有1個答中)

2五花茶由邊五種花煲成?
金銀花、葛花(菊花)、木棉花、槐花、雞蛋花

3中醫學中,五行之中的金,代表那一個五官?

4點解屯門叫屯門?
屯兵之門

5樂古前身係邊兩個論壇?
hksod sky-c

6行政長官別墅在那?
粉嶺

7香港早期新界五大家族為那五大?
鄧侯彭廖文

8回歸前,政務司司長一職,稱為甚麼?
布政司

如對答案有問題,或加錯分,請回覆
作者: 社會敗類    時間: 8-7-2009 15:20
唔知有冇人岩晒咁勁
作者: ∼>風<∼    時間: 8-7-2009 15:28
有冇人岩哂??
作者: -終場ソ使者-    時間: 8-7-2009 16:48
真係識晒就難了- -
不過上網SEARCH都可以搵到
作者: 社會敗類    時間: 8-7-2009 17:09
真係識晒就難了- -
不過上網SEARCH都可以搵到
-終場ソ使者- 發表於 8-7-2009 16:48
=.=5mins search
作者: hugotwy    時間: 8-7-2009 18:11
岩唔哂....

行政長官別墅,我以為係禮賓府.
作者: 小山田萬太    時間: 8-7-2009 18:47
第1條點解呀?
作者: Minglun    時間: 8-7-2009 18:59

肺係五官黎架咩?

=======================

點解我第2題錯既?
因為我冇打個花字-.-?
作者: Andrew.H    時間: 8-7-2009 19:22
我岩得4條-.-"
作者: 12102    時間: 8-7-2009 20:08
第一題睇錯問題

唔緊要 志在參予
作者: Karl    時間: 8-7-2009 20:16
肺係五官黎架咩?

=======================

點解我第2題錯既?
因為我冇打個花字-.-?
Minglun 發表於 8-7-2009 18:59

=.=
呢D應該叫五臟
作者: j32738    時間: 8-7-2009 21:16
有冇人岩哂??
∼>風<∼ 發表於 8-7-2009 15:28

冇,最勁錯1條
第1條點解呀?
小山田萬太 發表於 8-7-2009 18:47

姐係上環去中環個站架車行緊果陣,路線圖著燈最多個

冇"花"字差好遠wo,金銀係咩?
作者: Minglun    時間: 8-7-2009 22:08
冇,最勁錯1條

姐係上環去中環個站架車行緊果陣,路線圖著燈最多個

冇"花"字差好遠wo,金銀係咩?
j32738 發表於 8-7-2009 21:16

你果題問緊花,我唔係答緊花,咁係答緊咩呢??
照你咁講,咁第8題答布政司都係錯啦,冇個司長都差好遠WO,布政司係架構既名,都唔係職位名
而家又唔係考試,點解要咁執著呢D細節呢
仲有你個時間得5分鐘,時間緊係有咁慳得咁慳架啦

你仲未答我點解肺係五官-.-?
據我所知,五官係指眼耳口鼻眉..
作者: j32738    時間: 9-7-2009 12:43
你果題問緊花,我唔係答緊花,咁係答緊咩呢??
照你咁講,咁第8題答布政司都係錯啦,冇個司長都差好遠WO,布政司係架構既名,都唔係職位名
而家又唔係考試,點解要咁執著呢D細節呢
仲有你個時間得5分鐘,時間緊係有咁慳得咁 ...
Minglun 發表於 8-7-2009 22:08

第8題:布政司 先至係答案,出問題既版主打埋司長= =,所以果題冇影響任何參賽者

第2題
金銀,菊,槐,木棉,雞蛋(雞蛋同雞蛋花好大分別wo,木棉唔講清楚係講木棉樹定木棉花冇人知)

時間得5分鐘係因為以免參賽者只係上網搵資料去答(某a版主講的

其實第3條問題係應該問五臟,所以果題會當答左既人岩

以上幾題都是其他版主出的
作者: 社會敗類    時間: 9-7-2009 13:48
第2回合就開始@@
作者: Minglun    時間: 9-7-2009 13:52
第8題:布政司 先至係答案,出問題既版主打埋司長= =,所以果題冇影響任何參賽者

第2題
金銀,菊,槐,木棉,雞蛋(雞蛋同雞蛋花好大分別wo,木棉唔講清楚係講木棉樹定木棉花冇人知)

時間得5分鐘係因為以免參賽者只係上網 ...
j32738 發表於 9-7-2009 12:43

你果題問緊花WO
連埋問題同呢5個答案POST出黎,係咪真係有人會唔明個答案係指咩呢?
唔通木棉樹同雞蛋都屬於花類?
作者: j32738    時間: 9-7-2009 15:17
經2位版主商討後,決定補回分數
作者: 社會敗類    時間: 10-7-2009 12:39
=.=
呢D應該叫五臟
kin111 發表於 8-7-2009 20:16
=.=人有六臟
作者: j32738    時間: 10-7-2009 13:08
中醫既講法係五臟六腑
作者: adamsteve    時間: 10-7-2009 16:00

中醫入面  五個器官@@ 所以我打左五官..  SOR   其實係心肝脾肺腎
但其實都無影響  如果你覺得五官係"眼耳口鼻"哥D  而你答 鼻  我會比你岩 因為鼻係代表左氣管同肺

多謝大家參與 玩得開心D  比多D意見我地

5分鐘答8條 同埋用盡論壇功能黎限時 都係因為上年我發覺我地會員原來search野係超叻=.=
但係我都係度忠告大家一句   有時網上面ge野 唔一定會係岩ge
即使係yahoo   wiki    都可以係錯
因為你唔知道 答你問題 或者比資料出黎ge係咩人  
立場唔同 比出黎ge答案其實都會唔一樣
作者: Minglun    時間: 10-7-2009 16:41
中醫入面  五個器官@@ 所以我打左五官..  SOR   其實係心肝脾肺腎
但其實都無影響  如果你覺得五官係"眼耳口鼻"哥D  而你答 鼻  我會比你岩 因為鼻係代表左氣管同肺

多謝大家參與 玩得開心D  比多D意見我地

5分鐘 ...
adamsteve 發表於 10-7-2009 16:00

但係中醫學黎講,五官係指 眼耳口鼻眉, 五臟係 心肝脾肺腎, 六腑係 膽,胃,脊神經,膀胱,大腸,小腸....
我覺得專有名詞應該用得準D好~.~
===========================
WIKI係勁多錯處~.~

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://in.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2