樂古Nakuz

標題: [gundam的] 00好睇d定seed好睇d呢? [打印本頁]

作者: 馬倫    時間: 13-7-2012 22:43
標題: [gundam的] 00好睇d定seed好睇d呢?
先講seed同gsd(個人意見):

劇情非常之好,有分離有團結,加上歌曲好好聽,同埋除左講出反戰既意思之外仲有友誼既意思.

但係03年真係03年,seed一開始的確係悶左少少,但係後期就非常好睇.

到第二集既destiny就差左少少,唔單只係重複畫面多,而且主角定位都唔清楚,但係劇情都唔錯,可以接到seed既劇情

最不滿既係劇場版,只係將劇入面既劇情簡化加d剪輯就當係劇場版.

到00啦:

00其實一開始係無敵(我覺得),直到個大叔偷左部gundam之後先唔夠打,劇情太快同唔夠豐富

第二季就冇咩感言,劇情認為平常,但係部gundam有好多野都不合理化.
作者: o19042    時間: 14-7-2012 00:02
seed
話曬都係小學雞果時第一套睇既高達(唔計08小隊既話)
但就唔鐘意destiny
同樓主唔鐘意既觀點差唔多
作者: 深紅血淚    時間: 14-7-2012 00:35

seed我只能笑而不語,只能是說駄作(攤
00後期不太喜歡

作者: 菜蘭嘆世界    時間: 14-7-2012 04:43
每套都有個別之處 不能相提並論 好唔好睇亦都好主觀
作者: alpth    時間: 14-7-2012 09:38
鐘意00 激d 戰鬥好睇d

seed都唔錯 不過destiny太差 搞到對seed印象都差埋
作者: 馬倫    時間: 14-7-2012 10:23
回復 5# alpth

有時00 d戰鬥場面快到唔知做緊咩-_-"
作者: leo12    時間: 14-7-2012 17:11
做咩無得投未睇過
作者: `靈    時間: 14-7-2012 19:14
其實睇樓主頭像都估倒樓主既取向

我本身只係睇左seed系列 00就未睇 準備遲少少睇
seed嘛..根本上可以接受 劇情上還算可以
但人設有少少奇怪
eg. 點解女王會將Freedom交比基拉?
     明明只係見過一次面 就算佢係大天使號上面受到基拉既照顧
     正常情況也未至於要將一個關乎到國家重要機密交比一個唔係太認識既人掛

至於s-d...上季主角大開外掛 削人棍 設定有很多迷一般的地方
劇情亦...
點解女王係戰後唔返plant 反而走左去隱居?
點解戰後簽訂和平協議後仲要透過Terminal於各國間盜取技術及進行監視?
角色定位..擺一張圖說明算數了 我太懶

(來源gunpla expo 中的介紹書)

不過seed系既音樂水準的確唔錯 機設也不錯
嗯 我既意見就係咁多

ps.樓主你所講既劇埸版其實唔係劇埸版 只係總集篇
    只係樣似於回憶錄既野 將50集既野大概同你run一次咁樣

真正接駁s-d劇情既劇埸版其實仲未出 只係由有推出日期變成無推出日期
     官方亦無表明制作預定有取消 只係遲遲未有消息放出
     應該hd-master之後會食住個勢出返劇埸版..(呢句係個人感覺)
作者: 深紅血淚    時間: 14-7-2012 22:18
其實睇樓主頭像都估倒樓主既取向

我本身只係睇左seed系列 00就未睇 準備遲少少睇
seed嘛..根本上可以接 ...
`靈 發表於 2012-7-14 07:14 PM

中肯,seed太多疑點,矛盾,不合理之處
都費事一一數清鳥...
卡加連cv事件有目共睹(默

作者: godoslaw    時間: 14-7-2012 22:27

劇情非常之好,有分離有團結,加上歌曲好好聽,同埋除左講出反戰既意思之外仲有友 ...
馬倫 發表於 13-7-2012 22:43

SEED 真係唔錯不過有好多不解既位就係

點解 卡嘉蓮 同 基利會係姊弟

基拉比阿斯蘭自爆後
點解會去左PLANT so sad
點解拉克絲會比倍freedom佢sad

sd方面 完全睇得出 大量使用兼容卡既情況
同埋主角無敵+不死倫
的確係令到我有少少失望

但係整體黎講都唔錯
d歌真係幾正
同埋佢d角式走偶像分既路線
的確幾成功
劇情方面唔差@o@"
作者: 深紅血淚    時間: 14-7-2012 22:45

基拉比阿斯蘭自爆後
點解會去左PLA ...
godoslaw 發表於 2012-7-14 10:27 PM

解:基拉係用卡加連父母基因所制造出嘅調整者,所以係姊弟關係
疑點:卡加連係自然人,點解可以爆seed?

=============================

解:基拉個時比阿斯蘭自爆後,拉古絲係附近,咁岩救左基拉,
之後拉古絲帶基拉去PLANT養皮外傷,
Freedom係拉古絲從扎多偷返黎
疑點:Freedom原先如何講思? 想比邊個用?

=============================

角色走美男子路線始作俑者係w,seed只不過係抄

w補充:w當年走美男子路線,令gundam首次有女性市場,
可說是gundam史上最具人氣(因有女性市場加入),
時到今日,w仲出緊外傳

作者: godoslaw    時間: 14-7-2012 22:49
解:基拉係用卡加連父母基因所制造出嘅調整者,所以係姊弟關係
疑點:卡加連係自然人,點解可以爆seed?

==== ...
深紅血淚 發表於 14-7-2012 22:45

卡加連  有爆過seed 咩@o@

好似唔係 拉克絲帶佢走囉= =
係果個盲左既xxxx老師==?

但係seed 做得好成功sad
作者: 深紅血淚    時間: 14-7-2012 22:56

卡加連  有爆過seed 咩@o@

好似唔係 拉克絲帶佢走囉= =
係果個盲左既xxxx老師==?

但係seed 做得好成功s ...
godoslaw 發表於 2012-7-14 10:49 PM

有爆過,
係拉古絲帶,
盲左= =? 你講邊個..沙漠之虎?
seed做得可說是一點也不成功,駄作也

太多疑點,矛盾,不合理之處都費事一一數清鳥,
連卡加連個cv都頂吾順個劇本,擺配音,
所以之後seed game裏面,卡加連一係啞,一係冇左le個人存在

作者: godoslaw    時間: 14-7-2012 23:02
有爆過,
係拉古絲帶,
盲左= =? 你講邊個..沙漠之虎?
seed做得可說是一點也不成功,駄作也
太多疑點,矛盾, ...
深紅血淚 發表於 14-7-2012 22:56

你上youtube 睇番丫=_=

作者: 深紅血淚    時間: 14-7-2012 23:07
你上youtube 睇番丫=_=
godoslaw 發表於 2012-7-14 11:02 PM

個人正是和利古絲有關係者,
但我忘了他本身身份是啥...看衣服是似議長

作者: godoslaw    時間: 14-7-2012 23:15
個人正是和利古絲有關係者,
但我忘了他本身身份是啥...看衣服是似議長
...
深紅血淚 發表於 14-7-2012 23:07

劇情當中沒解釋他們的關係
而她爸才是議長
所以身份是迷
作者: 深紅血淚    時間: 14-7-2012 23:18
劇情當中沒解釋他們的關係
而她爸才是議長
所以身份是迷
godoslaw 發表於 2012-7-14 11:15 PM

可能正是他爸?
(憑衣服推斷

================

所以就說seed疑點太多( ´_ゝ`)

作者: godoslaw    時間: 14-7-2012 23:20
可能正是他爸?
(憑衣服推斷

================

所以就說seed疑點太多( ´_ゝ`) ...
深紅血淚 發表於 14-7-2012 23:18

他才是呀= =

作者: 深紅血淚    時間: 14-7-2012 23:23
他才是呀= =
godoslaw 發表於 2012-7-14 11:20 PM

你說左邊那個?
邊我記得是阿斯蘭的爸
作者: godoslaw    時間: 14-7-2012 23:29
你說左邊那個?
右邊我記得是阿斯蘭的爸
深紅血淚 發表於 14-7-2012 23:23

對@_@ 就是左邊那個
作者: 深紅血淚    時間: 14-7-2012 23:30
對@_@ 就是左邊那個
godoslaw 發表於 2012-7-14 11:29 PM

算吧...seed真的看看就好鳥( ´_ゝ`)
別太計較..
個人最愛的還是z,w

作者: 馬倫    時間: 15-7-2012 11:04
回復 10# godoslaw

嘗試用我現知的常識劇情解答:

q:點解 卡嘉蓮 同 基利會係姊弟

a:呢個我唔係好清楚(太耐冇睇唔記得),應該就係基拉呀媽有龍鳳胎個陣將基拉用科技變成調整者,卡卡就冇整到,姐係自然人

q:基拉比阿斯蘭自爆後點解會去左PLANT so sad

a:記得好似話調整者有兩次命(唔知係唔係),之後拉克絲既手足可能見到基拉又認得佢幫過拉克絲,之後汁佢去plant

q:點解拉克絲會比倍freedom佢sad

a:從基拉口中得知小蘭係佢老死,之後拉克絲又發現札多既鬼計,然後先比基拉freedom,之後再色誘小蘭帶埋部正義過檔,一來令佢地兩個知道原來一直誤會對方,二來又可以對抗萬惡既札多
作者: 馬倫    時間: 15-7-2012 11:05
回復 21# 深紅血淚

天使高達唔錯~
作者: godoslaw    時間: 15-7-2012 12:27
回復  godoslaw

嘗試用我現知的常識劇情解答:

q:點解 卡嘉蓮 同 基利會係姊弟

a:呢個我唔係 ...
馬倫 發表於 15-7-2012 11:04

第一條明解@_@

第二條=_=
汁佢番黎果個應該係盲嫁喎sad=_=

第三條 如果係咁真係so sad@@
作者: 深紅血淚    時間: 15-7-2012 13:14
回復  深紅血淚

天使高達唔錯~
馬倫 發表於 2012-7-15 11:05 AM

W同Z都有潛意思所帶出,
W所帶出的是不會有永遠的和平(同00所帶出的是相反= =
Z所帶出的是生命的可貴

作者: 馬倫    時間: 15-7-2012 14:00
回復 24# godoslaw
溝兩條仔=P
作者: alpth    時間: 15-7-2012 15:51
我鐘意G
純粹一套無腦熱血之作
看吧 血染東方一片紅
作者: zz128    時間: 16-7-2012 21:48

基拉比阿斯蘭自爆後
點解會去左PLA ...
godoslaw 發表於 14-7-2012 22:27

基拉去左PLA是因為阿斯蘭自爆時紅迷系附近之後救左基拉 比左個孤兒院老師再送去PLA(詳情參考紅迷外傅)
作者: godoslaw    時間: 16-7-2012 21:50
基拉去左PLA是因為阿斯蘭自爆時紅迷系附近之後救左基拉 比左個孤兒院老師再送去PLA(詳情參考紅迷外 ...
zz128 發表於 16-7-2012 21:48

冇睇到so sad@@
作者: anthony0222    時間: 17-7-2012 00:02
seed d好多畫面播完又播-_-
搞到我好悶
作者: 深紅血淚    時間: 23-7-2012 20:16
seed d好多畫面播完又播-_-
搞到我好悶
anthony0222 發表於 2012-7-17 12:02 AM

玩回憶嘛
作者: 天才A    時間: 24-7-2012 19:04
seed > 00 > 00第2季  > seed d
作者: 1693372    時間: 24-7-2012 19:52
都係鐘意UC多D,劇程比較好
唔知點解去到後期既高達男主角都冇乜男子氣慨= =
作者: calvinngth    時間: 27-7-2012 11:15
永遠支持粒子化!
作者: allec    時間: 28-7-2012 12:49
建議seed 同seed d分開=.=2者我覺得差好遠下...
作者: 藤星    時間: 11-8-2012 21:46

反正兩個都係走明星路線,都喜歡~

但SEED的確好多BUG(基魔),而且好

多時需要睇紅迷番外先知道個完整故事

另外OO開頭劇情的確極佳,但後期成個

故事都係直線咁去,比較乏味。而且高達

專用高達又係一個外掛 . . .
作者: 乂獵乂    時間: 13-8-2012 00:50
劇情非常之好?

唉...  討論都費事
作者: 小人物1個    時間: 14-8-2012 12:17
00s1=00劇場>seed重制>00s2>。。。。。。>。。。。。。>。。。。。。>。。。。。。>。。。。。。>。。。。。。>。。。。。。>。。。。。。>。。。。。。>。。。。。。>。。。。。。>。。。。。。>seed d
作者: 漫筆    時間: 17-8-2012 20:02
我覺00有少少離左高達既定議...
剎那竟然同外星人同化=.=...sosad~
作者: 菠蘿君    時間: 20-8-2012 12:04
各有各好~
00我覺得有小小包含世界觀
seed我覺得係以劇情為先+多裸女
作者: 呀楊    時間: 25-8-2012 16:57
我覺得seed好睇~
不過seed最反感就個劇場版00我睇左十集左右就已經冇力去追...
作者: steven120    時間: 26-8-2012 12:01
00 好睇D== 因為好講用策略//好用腦
作者: fung307    時間: 27-8-2012 14:29
SEED同gsd劇情同機設係唔錯
只係人物既表現普通~

我個人比較鐘意00
因為制作人用左好多理論去支持00世界既科技觀~
量子電腦,gn粒子,E碳纖維,軌道電梯(天柱),腦量子波...等等
作者: 小湊    時間: 29-8-2012 12:28
DESTINY廢話太多
感覺只為推新機而做劇情

作者: AKB渡辺麻友    時間: 3-9-2012 12:15
00 劇情方面好不錯
作者: keithho1219    時間: 3-9-2012 21:19

00劇情大要
一個3個世紀前的科學家想創造互相理解的世界,再為迎接將來的對話(同外星人接觸),巧合地佢發現到偉大的GN粒子,而最特別就係E種能量載體,可以用黎傳遞大腦電波,達至傳遞信息(又係D好科學性的知識)
可惜人的生命係有限,所以E位科學家就將佢的夢想,交比後人

跟住之後就講主角如何透過戰鬥逐漸改變自己思想,理念終於同3個世紀前的科學家一樣,互相理解
隨時間,高達同gn driver發展成熟,再加上主角的特別能力,就係他是一個可以進化的人類
即係純種變革者,可以話係自然進化的新人類.

最後科學家的夢想,又可以話係計劃,終於成功左,最後係劇場版入面再引用埋愛因斯坦的名言
00毫無疑問係宣揚和平的作品

劇情係有著完美美佈局,再運用有前呼後應的手法,我認為00是最有意思的高達動畫00是神作的原因,相信大家都估到點解
作者: keithho1219    時間: 5-9-2012 02:14
我覺00有少少離左高達既定議...
剎那竟然同外星人同化=.=...sosad~
漫筆 發表於 17-8-2012 20:02

根本就係為高達創新定議
作者: 手田水口廿卜    時間: 11-9-2012 13:28
seed吧
作者: godoslaw    時間: 11-9-2012 14:57
seed吧
手田水口廿卜 發表於 11-9-2012 13:28

seed 既支持者

===========
終於唔係見到你打hihi-.-
作者: kit1121    時間: 11-9-2012 19:30
00好d...
作者: 傻乂小風    時間: 23-9-2012 18:21
seed屈機嫁wow
一部自由隊lum人地成隊艦隊
作者: chankomp    時間: 30-9-2012 23:30
兩部第一作都係神作,阿濕男自爆,洛克昂最後的狙擊都令人刻骨銘心
但去到seed d同00第2季後...就完全被破壞了..
作者: 腸仔好好味    時間: 2-10-2012 16:44
00>seed>002>seedd 嗯
作者: 馬倫    時間: 2-10-2012 19:53
回復 52# chankomp

阿濕男用過的4部機有兩部都是自爆的-,-

題外話:   IQ題-神盾高達自爆密碼為????
作者: Andyaubb    時間: 3-10-2012 22:03
無言,s-d劇情太亂,同埋濫用兼用卡令我覺得製作方面好求其
[youtube]VRmleOKJU2A&playnext=1&list=PL484638A30E16B187&feature=results_video[/youtube]
作者: 馬倫    時間: 3-10-2012 22:10
回復 55# Andyaubb

1:38應該係成個GUNDAM系列既經典動作....
作者: Andyaubb    時間: 3-10-2012 23:27
回復  Andyaubb

1:38應該係成個GUNDAM系列既經典動作....
馬倫 發表於 3-10-2012 22:10

好多代都用過
作者: hphpphph    時間: 5-1-2013 10:37
只係睇過SEED 的人表示……
作者: 生物    時間: 12-1-2013 21:15
回復  chankomp

阿濕男用過的4部機有兩部都是自爆的-,-

題外話:   IQ題-神盾高達自爆密碼為???? ...
馬倫 發表於 2-10-2012 19:53

係6部
神盾->正義->渣古->救世->老虎->無正
作者: 菠蘿君    時間: 13-1-2013 00:31
對於每套既感想,

00(1/2):包含咗小量既世界觀,
所以要認真明白晒成套比較困難.

seed:整體黎講好好,主角唔會神化咗.

seed-d:比起其他黎講,我對佢既評價
其實唔太高.首先,主角過度神化.
基本上基拉就是gm的存在.其二,主角交替.
一開始應該係以真作為故事軸心發展,
但其後開始轉為基拉.最後就係佢場面
既問題.動作重覆得太多,加上佢有d
位置偷工減料,明明就是sf,就轉做freedom.
不過seed-d的機設我反而幾鍾意.
尤其係外傳中既命運脈衝~

所以整體而言,00比較吸引我~
作者: =3=牙榮=3=    時間: 5-2-2013 14:02
00啦,seed本身其實唔差,但畀GSD搞到...
作者: ktp023121    時間: 14-2-2013 00:20

先入為主,所以個人認為SEED系列好過00系列

話說SEED有劇場版?!
作者: godoslaw    時間: 14-2-2013 00:40
先入為主,所以個人認為SEED系列好過00系列

話說SEED有劇場版?!
ktp023121 發表於 14-2-2013 00:20

冇..
得4集既 special edition
3集 觀星者
作者: 浪漫絕鯊    時間: 17-2-2013 14:40
吾洗問都知一定係00  啦
無拖鐘  劇情集集講講下就有戰鬥畫面  又有戰術 吾似SEED   係到拖鐘
作者: 小鷹!    時間: 17-2-2013 20:19

劇情非常之好,有分離有團結,加上歌曲好好聽,同埋除左講出反戰既意思之外仲有友 ...
馬倫 發表於 13-7-2012 22:43

destiny去到後期d劇情唔錯,解開晒之前唔係幾明既迷題

同埋我比較鍾意突擊自由係戰場上飛黎飛去殺敵個種動作

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://in.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2