樂古Nakuz

標題: 電腦想升級 麻煩各位幫幫手!!!唔該~~ [打印本頁]

作者: Z1PP4    時間: 22-7-2013 21:04
標題: 電腦想升級 麻煩各位幫幫手!!!唔該~~

我想玩CS:GO & LOL等... 但覺得部機唔係好掂...
同埋我想轉埋win7
如果真係要成部機換,筆直約$4000-$5000
希望各位可以提拱升級 價錢,唔該哂!!!

CPU:intel  E5400 2.7GHZ X2 DUAL-CORE 雙核心  

RAM:   DDR2-1GB X2 兩條1GB

HDDS: 160GB (WD/HITACHI/SEAGTE)

M/B : ASUS P5QPL-AM G41   

顯卡: 獨立 GIGABYTE GT240 512MB DDR5

電源: COOLER-MASTER/GTR 390W以上火牛

CASE: MATX CASE

ROOM: 舊款光碟機,唔知叫咩- -"
作者: 風水師    時間: 22-7-2013 22:02
學我咁,拎9千出黎,是但砌一部都已經好順了
作者: AdolfHitler032    時間: 22-7-2013 22:09
佢唔係版主啦
作者: ※暗雲之雷※    時間: 22-7-2013 22:33
Intel Core i5-3330 Ivy Bridge (3GHz, 6M Cache, LGA 1155) CPU BOX $1380.00
ASRock  B75M R2.0 B75,DDR3,LGA 1155,USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B $460.00
Kingston DDR3 1333MHz 4GB CL9 Ram $255.00
Kingston DDR3 1333MHz 4GB CL9 Ram $255.00
WD Blue WD5000AAKX 500GB SATA3/16MB HDD $380.00
Sapphire HD7850 2GB GDDR5 HDMI/DVI-I/MiniDPx2 2G GDDR5 $1470.00
ANTEC NE520C-BR NeoEco 520W 80Plus Bronze $500.00
LG GH24NS95 24X SATA BLACK DVD Writer  $135.00
Computer Case $250.00
Total: $5085.00

你留意一下你個dvd係咩頭?SATA定ide..如果係ide係粗線

如果係sata..唔係粗線個隻可以用返..慳返百幾蚊
或者去裝置管理員睇睇個型號

你舊機由於底板仲係用緊LGA775...單單升CPU既選擇已經無

所以不如成部換~DVD就睇下可唔可以留返
作者: Z1PP4    時間: 22-7-2013 23:19
Intel Core i5-3330 Ivy Bridge (3GHz, 6M Cache, LGA 1155) CPU BOX $1380.00
ASRock  B75M R2.0 B75,DDR3 ...
※暗雲之雷※ 發表於 22-7-2013 22:33

應該換唔到T^T
要哂錢錢...
anyway Thanks For Helping
作者: Z1PP4    時間: 22-7-2013 23:20
佢唔係版主啦
AdolfHitler032 發表於 22-7-2013 22:09

點解
佢咁好...
作者: Z1PP4    時間: 22-7-2013 23:24
ASRock  B75M R2.0 B75,DDR3 ...
※暗雲之雷※ 發表於 22-7-2013 22:33

同埋有野想問...
有咩CASE好介紹?
仲有我屋企個ACER Mon連主機條線唔見左,
想問有冇得配,唔該!!
作者: ※暗雲之雷※    時間: 23-7-2013 00:32
如果cooler master大路少少個d你o唔ok?

一般黎講你個條應該叫vga線..十分易配
作者: Z1PP4    時間: 23-7-2013 01:23
如果cooler master大路少少個d你o唔ok?

一般黎講你個條應該叫vga線..十分易配 ...
※暗雲之雷※ 發表於 23-7-2013 00:32

請問有冇細機箱?因為屋企細...
原來咁易配><!!但係平日出面廿蚊個D vga線會唔會令畫質差D? THX~~~
作者: avanialty    時間: 23-7-2013 06:40

睇完樓主既list , $4000-$5000
個list仲廢過網吧機

你張顯卡 : 獨立 GIGABYTE GT240 512MB DDR5
真係玩唔到d咩game 仲要512mb , 5千蚊買機 簡呢張卡你一定會後悔 同埋張卡好old 冇得訂
你條ram 2013 仲行ddr2? 廢極都會用番ddr3...
衣家打機簡cpu 一係 i3 i5 i7 ,  你果隻唔知咩cpu冇人會買尼打機
亂簡配件問人幾錢 4千-5千 你彈個咁既list 真係好搞笑
鈿機箱? 會唔會真係鈿到...
覺得你簡d野好怪

我幫你汁一汁 睇下o唔ok 大多數主流game都玩到 例如AVA LOL CSO 咩online game都玩到
專業意見:

中央處理器(CPU) : Intel i3-3220T $975 中效低溫省電 (雙核)
記憶體(RAM) : Kingston DDR3 1600 8GB (4x2) $280+280$ $560HKD
硬碟(HDD) : Samsung ST500LM012 500GB $358HKD 你簡160gb好快玩完
Monitor: 你個mon簡 all in one 姐係mon+電腦 , 你玩野-o-?
顯示卡: Galaxy GT640 1GB DDR5 $640HKD  你果張我想講冇得訂好耐..
電源: Antec HCG 520 $549HKD
case : Cooler Master Elite 311 (藍,橙,紅,銀色) 中型機箱 $299HKD
主機板 : ASRock B75M $509HKD
Monitor : BenQ G2020HD $850HKD

計埋風扇 Monitor , DVD以上全部唔超過$5000HKD , 只少勁過網吧d機好多
一定好順 開勁多野都得 咩game都玩到 睇你要性能定要畫質
可以長用 性能:中級  算係主流機
如果淨係玩性能  應該都唔洗再換機
VGA線你就唔好用啦 用DVI啦
作者: ※暗雲之雷※    時間: 23-7-2013 08:51
請問有冇細機箱?因為屋企細...
原來咁易配>
Z1PP4 發表於 23-7-2013 01:23

你想大約幾細?

如果m.atx都勉強可以

如果itx或者silm身m.atx lp個隻就唔得

vga線係咁多種線質素最普通..

新機既話你可以上dvi/hdmi/displayport

當然要睇返你隻mon支唔支援^^

個list仲廢過網吧機

你張顯卡 : 獨立 GIGABYTE GT240 512MB DDR5
真係玩唔 ...
avanialty 發表於 23-7-2013 06:40

其實樓主張list唔係佢將會買既list..係本身佢宜家擁有既電腦

留意topic係電腦升級..
作者: Z1PP4    時間: 23-7-2013 10:18
個list仲廢過網吧機

真係玩唔 ...
avanialty 發表於 23-7-2013 06:40

xdddd 我屋企有Mon啦~~唔洗哂錢要多個
部舊野係我表哥送比我,用左都OK耐,
Thx The List~但係張顯卡-__-||
作者: Z1PP4    時間: 23-7-2013 10:19
你想大約幾細?

如果m.atx都勉強可以

如果itx或者silm身m.atx lp個隻就唔得

vga線係咁多種線質素最普通 ...
※暗雲之雷※ 發表於 23-7-2013 08:51

Ic,咁機箱是旦啦,你出個比我,THX~~
仲有版主我想問,我依家屋企個Mon係用 Acer p194W 19" LCD Mon
你覺得點?同埋我有$$就想換個 BenQ XL2410T ,
你點睇??THX~~
作者: ※暗雲之雷※    時間: 23-7-2013 19:29
機箱你可以留意下cooler master 343或344
會比335等細d..不過望落都唔係話好細架...中等箱

好彩叫你配vga線..你隻舊mon只係支援VGA

呢隻XL2410T 大約$3950

隻Mon既反應真係好快,但係一定要水平睇先靚....不過個價就高左少少..應該話個定價比較高
作者: Z1PP4    時間: 23-7-2013 21:47
機箱你可以留意下cooler master 343或344
會比335等細d..不過望落都唔係話好細架...中等箱

好彩叫你配vga ...
※暗雲之雷※ 發表於 23-7-2013 19:29

咁請問有咩mon介紹?麻煩哂
作者: _山窮水盡.    時間: 23-7-2013 23:34
送LIST

產品名稱        價錢        數量         
Intel Core i5-4430 Haswell (3GHz, 6M Cache, LGA 1150, 22nm) CPU BOX 盒裝        HK$ 1473               
GIGABYTE 技嘉 GA-B85M-HD3 B85,DDR3,LGA 1150,USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B        HK$ 699               
WD Blue WD10EZEX 1TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD        HK$ 460               
TEAM Elite DDR3 1600MHz 4GB Ram TED34GM1600C1101        HK$ 229               
MSI微星 DI-N65BTG2 GTX650Ti Boost OC Twin Frozr Gaming 2GB GDDR5 顯示卡        HK$ 1350               
ANTEC NE450C-BR NeoEco 450W 80Plus Bronze 火牛        HK$ 440               
Asus DRW-24D3ST/BLK/G/AS 24X DVD Writer /SATA/黑色 盒裝        HK$ 149               
COOLER MASTER N200 Advanced USB3.0 * 2 (黑色) 中直立式機殼(NSE-200A-KKN1)        HK$ 345               
總數:        HK$ 5374
作者: roompklee    時間: 24-7-2013 02:27
D list冇win7,要+多8舊幾,超預算
作者: Z1PP4    時間: 24-7-2013 15:42
D list冇win7,要+多8舊幾,超預算
roompklee 發表於 24-7-2013 02:27

我用"正版"麻xddd
作者: ※暗雲之雷※    時間: 24-7-2013 19:49
咁請問有咩mon介紹?麻煩哂
Z1PP4 發表於 23-7-2013 21:47

要睇返你對MON有咩要求..例如幾大

同埋你預幾多錢買MON
作者: Z1PP4    時間: 25-7-2013 22:32
要睇返你對MON有咩要求..例如幾大

同埋你預幾多錢買MON
※暗雲之雷※ 發表於 24-7-2013 19:49

唔好太大 24" 到 (因為打cs)
最好反應快D~麻煩哂THX~
$1000-$3000
作者: ※暗雲之雷※    時間: 26-7-2013 16:09
以你個價位好多選擇
如果你想反應時間快..打機殘易少揀d 2MS 既
真係好多選擇..成2千蚊空間=0=
你有無咩牌子想要?
作者: Z1PP4    時間: 27-7-2013 00:34
以你個價位好多選擇
如果你想反應時間快..打機殘易少揀d 2MS 既
真係好多選擇..成2千蚊空間=0=
你有無咩牌 ...
※暗雲之雷※ 發表於 26-7-2013 16:09

牌子咩都得,個人比較鍾意BenQ
作者: mtxgy1997    時間: 30-7-2013 16:42
送LIST

產品名稱        價錢        數量         
Intel Core i5-4430 Haswell (3GHz, 6M Cache, LGA 11 ...
_山窮水盡. 發表於 23-7-2013 23:34

cpu 唔使haswell 掛..Ivy bridge 普通人都夠用啦

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://in.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2