打印 上一主題 下一主題
收起左側

[原創] [原創]香港危機!喪屍小說!(第18話)傷風藥=v=

人物介紹:
呀健:是故事第一位出現主角,醫院的看更。在這醫院做了看更3年了,
     因為工作表現差,3年都是同一個岡位,呀健整天都是覺得做人
     沒意思,因為這件事發生,令到呀健改變了人生觀。
     專長:沒有,只是對電腦程式有一點認識
     年齡:21
     性格:懶惰
呀樂:故事第二位主角,是香港警察局駐醫院其中一名警察,已經做了警察5年了,
     有豐富的工作經驗,剛來了醫院一個星期就發生了這件事。
     專長:對槍械認識極高,射擊準確
     年齡:25
     性格:有強烈的責任感
子欣:故事裹她是一名記者,因為拍下了醫院的情況和相片,被神秘組織追殺。
     在途中撞見了呀健和呀樂,被呀健和呀樂救了一命,後來和呀健呀樂一起
     走出這個鬼地方。
     性格:追求事物的真相
     專長:拍照
     年齡:18
呀MO:是醫院裹的高級醫療主任,是一位年輕醫生,她在醫院裹救了呀樂一命。
     性格:有事命感
     年齡:22
     專長:醫療
小傑:是醫院的技工,他在途中擔當了重要角色,他懂得維修,開鎖。
     性格:沉默
     專長:維修,開鎖
     年齡:26
呀琛:是醫院的電腦維修職員,他在途中擔當了重要角色。
     性格:憂愁
     專長:解開電腦的密碼鎖
     年齡:23
神秘人:...不詳,但這件事,他點解要介入?
      性格:不詳
      專長:不詳
      年齡:不詳
TUK:是一位英國醫生,後來因為被病毒感染,後來變種變成LOP-1
LOP-1:據有極強攻擊力和生命力。是極度危險的變種物。
LOP-2:是LOP-1的進化,身形壯大,攻擊力比LOP-1強大三陪,生命力極高。
SLOP-A:最終形態,能力極高。
第三話:伸出援手
在行上五樓的途中,呀樂聽見了好像人叫救命的聲音。
呀樂:呀健!聽見嗎?好像有人在叫救命,好像在三樓傳出的!
呀健:真的嗎?要行定呀!一個錯誤決定,可以令我們死亡。
呀樂:無論如何!我要到三樓看看!你不和我去嗎?你在這等我!
呀健:算吧!我和你一起去吧,,,- -凸
是哪一個通風口傳出救命呢?
救命喔!HELP!在二樓F-23病房的通風口看見一名女子被兩隻喪屍追,
就像玩捉迷藏一樣!
呀健:哈!這女子真好笑,和喪屍玩捉迷藏。
呀樂:很好笑!很好笑!不要開玩笑了,幫忙踢掉這個通風口蓋吧!
呀健:好吧- -凸
呀樂和呀健落了F-23病房。當女子被喪屍推掉了,女子心想,這次死定了。
當她以為死定的時候,聽見了兩聲槍聲!兩隻喪屍倒下了!
女子:咩事情喔?
呀健:多謝我們啦!
呀健OCK門先!
呀樂:沒事嗎?真幸運喔你!我們行上五樓的時候聽見你的叫聲!
女子:多謝喔!我叫呀MO是醫院的高級醫療主任。
呀樂:跟著我們吧!我是香港警察。是駐院警察!
呀MO:真好,看見了生還者了,我在上2F的時候看見了很多喪屍。
呀樂:你是怎樣走上來的?
呀MO:有一位警察救了我...但他...死了...他的號碼好像是:YC55699!
呀健心想兩人無視我= =凸
呀樂:SHIT...是呀豪...他之前是我師兄...
呀MO:不要傷心啦...我有很多同事乜死了...。我見過很多生生死死...我慣了。
呀樂:我們走吧!爬上通風口先吧!女士走先!
呀健心諗(行先死先)
呀樂:呀健!不要呆在這裡...
呀MO:我爬不到上去- -太高了,.,!
呀樂:我幫你移一張桌子過來吧!
呀MO:謝謝!...
呀健:真有風度!...SHIT!看門哪邊...喪屍正在撞門...
呀樂:呀MO..加快動作...它們快要撞進來...數目太多了,我們不能對付
呀MO:行了!我爬了上去了!你們快!...
呀健:看我的!真易
呀MO:......=.=
呀樂:你真無聊= =!不要和女子計較啦... - -
呀健:好吧...我們到5F去!
呀MO:上去幹嘛?上面好像是警察休息地方...!
呀樂:我們上去拿武器!
呀健:對喔!沒武器我們是沒可能走出這裹!
呀樂:對喔!我們快一點吧!
在上5F的途中,他們聽見慘叫聲,呀樂想救人但因為呀樂的手槍沒有子彈了,
所以途中看見一些人被喪屍攻擊也無能唯力。

上半部來的
如果大家覺得有問題可以告訴我
我會更改!謝謝

回復 支持 反對

呀樂:呀樂!聽見嗎?好像有人在叫救命,好像在三樓傳出的!
呢一到呢~點解呀樂要叫自己個名既- -
回復 支持 反對

加油啵...-__-同時都幾多錯字
回復 支持 反對

原帖由 涼台 於 17-12-2007 23:20 發表
呀樂:呀樂!聽見嗎?好像有人在叫救命,好像在三樓傳出的!
呢一到呢~點解呀樂要叫自己個名既- -

我打錯了-,-多謝指點!
每日會出一話吧!我想!
回復 支持 反對

第三話:伸出援手(下半部)
現在他們已經行到4F,在4F他們聽到了槍聲,他們從通風口看見數名拎有重武裝的人對人類開火。
呀MO:他們幹什麼?殺自己人!又殺喪屍又殺人。他們是誰?
呀健:呀樂!他們好像是我們在2F通風口看見的人嗎?
呀樂:是喔!...我們要小心他們!
呀健:到5F了嗎?好像要密碼...!
呀樂:SHIT!5F通風口也要用密碼方可進入...- -
呀健:你知道密碼嗎?
呀樂:我不知!用正門進入5F的密碼吧55699!
呀樂:密碼錯誤...= =
呀MO:會不會是15699208?
呀樂:行了!你怎會知道...
呀MO:我也不知喔!胡亂想的!
呀健:你也行強喔...亂想也能想得到!
他們進入了5F的警察休息室!
呀健:這裹好像風平浪靜!喪屍沒有攻擊這裡嗎?
呀樂:當然...!這裹的保安很強的!因為這裡存有大量武器!
呀MO:嘩!很大喔!
呀健:去取武器先吧!
呀樂:跟我來!在武器儲存室!
呀健:要密碼!
呀樂:123458...行了!進去吧!
呀健:WA!很多槍械喔!拿把機槍和手槍來用用先吧
呀MO:真的不怕嗎?
呀健:呀樂這把機槍是?
呀樂:這是M4A1...是一把很好的槍!
呀健:教我如何用!!
呀樂:TICK下保險制!就行了!
呀健:如果我能走出這個鬼地方!我一定會好好多謝你!
呀樂:救人是香港警察的本份!
呀MO:我拿什麼槍好阿?我怕我不夠力!
呀樂:你拿Colt M1911A1手槍...夠輕!拉下保險制就行了!要記緊取子彈...
呀MO呀健:嗯!
他們就離開了,BBB..BBB..BB呀樂的對講機響起了!
呀樂:是誰?
對講機:是PC69888吧?
呀樂:是!是總部嗎?
總部:是喔!你哪裡發生什麼事?
呀樂:快CALL多一點伙記來支援...這裡發生了大事!
呀樂:之前有電波阻擋!所以沒法連絡總部!醫院裹有一些死屍會行會走!會殺人!
呀健:告訴他還有一個神秘組織!他們持有很強的武器...他們見人就殺!
總部:BB...BBB...BB支援要30分鐘才會到達!
呀樂:快一點!!!我們會先去救其他生還者!
總部:自己小心一點!
呀健:給我和他說!
呀健:你這個龜孫子!我之前打過來說過有死屍殺人!你們不信?
呀樂:掛線了...= =
呀樂:我們從通風口走到4F看看有沒有生還者吧!
呀健呀MO:好吧!
回復 支持 反對

@@ 再作下去吧@@
回復 支持 反對

??????冇啦...............
回復 支持 反對

一頁一話  ?= =  

加油  支持 原創

你的努力  加油
回復 支持 反對

第4話(今話用番口語黎作...)
呀MO:咁E加應該去邊到呀?
呀健:呀樂話去救人WOR...
呀樂:我諗E加要去3F既控制室!果到有廣播工具!
呀健:你傻左呀?你唔記得有個神秘組織嫁?
呀樂:但係...如果唔去果到廣播好難搵到生還者...!
呀健:去保安室到!有閉路電視...係全個醫院都見到。
呀MO:去果到我諗安全好多!
呀健:係呀!入果到又係要密碼同埋保安卡。
呀樂:係幾樓?
呀健:係3F!但係去之前有一樣野要做...
呀樂:做咩?
呀健:我急尿...兩位唔好睇!
呀健:OK了!去3F吧!
呀MO:...
呀樂:呀MO行啦!
佢地就通過通風口去到3F!因為保安室上邊既通風口因為維修所以封住左!佢地去到3F既大堂就要係地面
行過去!佢地行左10 MIN到就到左3F...
呀樂:打開個通風口蓋先!呀健過黎幫手。
呀健:好呀!喂...咁點睇地面安唔安全...!
呀樂:我有一面鏡!拎黎枝警棍黎!有沒香口膠?
呀健:有呀!西瓜味岩唔岩口味?
呀MO:佢用香口膠黎當膠水炸...用黎痴住面鏡!
呀樂:係!兩樣野痴住左之後就可以變做偷窺鏡...!
呀健:姐係偷睇@O@?
呀樂:用呢樣野可以增加我地既安全性!
呀樂:睇下!下邊有冇野先!...有三個神秘組織既人...佢地同喪屍打緊。
呀健:係wor!大堂ok多喪屍...我地點洛去?
呀樂:不如e加洛去!順便殺埋果三個神秘組織既人!
呀健:我同你洛去先!呀mo係通風口等!記住拎起你把槍!
呀mo:好...!
呀健同呀樂就洛左去...呀健同呀樂就躲藏係張檯到!呀樂同呀健講!
呀樂:記住!射死果三個人先!d喪屍我地有足夠既子彈夠殺!如果同神秘組織槍戰,我地可能唔夠打!
呀健:得!你比指令...
呀樂:準備!1...2...3
呀健同呀樂企起身!對神秘組織開火...bom..bom..boom..果3名神秘組織既人倒下!但係仲要對付喪屍
...大約有十幾隻喪屍,呀健同埋呀樂用左5min去對付把喪屍!5min後喪屍全部倒下...滿地血跡...!
呀健:呀樂good!神槍手係我!
呀樂:你都做得好好!呀mo洛黎啦!
呀mo:係係!!!
完來仲有一個神秘組織既人未死!佢搵把槍對住呀健!呀樂見到即刻撞開呀健,bom...呀樂左胸中左槍!
呀mo立刻用手槍對住果個人開槍...!神秘組織既人死左~但係呀樂就暈左!
呀健:呀樂!!!你點呀!唔好嚇我地呀...。
呀mo:快d比我睇下佢!佢左胸中左槍..你保安室有冇急救工具?
呀健:有呀!快d送呀樂去保安室!隔離有張床呀,不如放佢係床到送佢果去!
呀mo:仲好!如果唔用床送佢果去!可能會整到個傷口更大。
呀健:1...2...3!ok!快!你推床!我睇下周圍有沒喪屍。
呀健同呀mo到左保安室門口!
呀mo:快d!佢流左好多血呀。
呀健:58699密碼!得左,入去!
呀mo:快d拎急救工具黎!
呀健:lock門先!e加即刻拎比你!快d救呀樂呀!
呀mo:拎個嗎啡黎!夾...
呀mo:夾左呀樂中槍果粒子彈出黎!
呀健:得左啦!?
呀mo:拎針黎!幫佢連個傷口!
呀健:好!
30 MIN之後...急救得左!呀樂沒生命危險...但係呀樂行動可能有影響!
呀樂:...呀.好痛呀...
呀健:多謝你呀!救左我一命!
呀樂:唔...洗...
呀健呀MO呀樂就開始去睇下有冇生還者!
呀健:喂!你地!睇下閉路電視!有條友係維修部到躲埋左WOR!
呀樂:真係好!終於搵到生還者。
呀MO:維修部係最低...
呀健:睇下地下!...醫院對門...比人破壞左...有喪屍走左出去...。
呀樂:今次死啦!喪屍走左出去!咁咪全香港都會變地獄...。
呀MO:咁E加點算?
呀健:睇下天台!有警察...
警方既支援到左!已經入左醫院,第一隊係飛虎隊...但係大門沒警察到...!
呀樂同對講機講:你地搞乜呀!冷型呀?大門唔搵人守住?E加大門比喪屍破壞左走埋出去呀。
飛虎隊隊長:...咁...快D叫直升機睇下出邊點啦!
機師:SHIT!醫院出邊有好多喪屍...
總部:我地E加叫左五隊警察封閉醫院!設立防線,,,!同埋會封鎖該區!
回復 支持 反對

呀健:係3F!但係去之前有一樣野要做...
呀樂:做咩?
呀健:我急尿...兩位唔好睇!
呀健:OK了!去3F吧!
呀MO:...
呀樂:呀MO行啦!

呢到超好笑:lol :lol 急尿-v-v
回復 支持 反對