打印 上一主題 下一主題
收起左側

[原創] 第一次寫喪屍故事..可能唔好...但多多支持....(已更新第五集)

好驚=  = 第2集果度   我食左d新既潔淨用品比佢. 點食法??
回復 支持 反對

好好睇呀...
最正都係英雄救美@@wo
回復 支持 反對

I lov you .好鬼好睇呀@@
回復 支持 反對

當我們走到安全地點既途中........
車突然停下...儘管表哥如何踩油.....
車都不動...原來...車冇油...頂...
表哥就同我地講...

表哥:我地離安全地點仲有十幾公里...行過去既話...
就會有一定既危險...附近有個油站....太約半公里到...
我可以去囉個樽去裝油...我跑過去裝...你地係車到等...

我:唔好啦...你一個人去...好危險架..如果你咁大吉利是..
我地又唔識開車...咁我地點算..,

表哥:...

我:咁不如我地一齊去...

表哥:咁....好啦∼∼∼

我:如果我地去裝小小油...之後倒番落車個油箱到...再開架車去油站...會唔會好d
一來唔洗咁重..二來見到野又可以跑快d...三來開架車去到果到又可以開快d...
如果裝得小油...一陣去到你個安全地點先...有危險又冇油..咁咪死得???

表哥:好啦...照你個方法去加油.......

跟住.表哥係袋到囉左2支Glock 19手槍出黎,,,比左一支我...佢自己拿一支...
跟住佢又係袋到...囉左三排子彈比我..佢自己就唔知幾多...7至10個到吧...
我都唔要求多..因為我打war game就試過..用真槍就未試過...
而我跟住問左佢一d問題..

我:表哥.點解你有槍?

表哥:...

我:話比我知啦...

表哥:其實..我係同d人做軍火買賣...我地去個安全點...姐係我地個軍火倉...
我地商量左...可以比自己識既人入去...但唔會比唔識既人入...
本來我唔比丫宜入...不過見丫宜係你條女..我先比你入ja...

當堂..我地2個而都紅哂..仲紅過蕃茄...^^表哥真係衰..講哂出黎....

然我地就三人...做神風特攻隊...一直衝..衝衝衝..十分鐘後...
我同表哥應該平時做開運動...未致於死下死下咁.....不過丫宜就透就大戲咁...
然後..表哥就比左個樽我...叫我入油...佢自己就入左油店搵食物...
我叫左丫宜坐係地下...休息下先...
我入左最靚果隻油...入爆哂入後...
我都坐左係地下...同時周圍睇...睇下有冇d喪屍埋黎....

突然間...我聽到一聲女性尖叫係個油站商店發出..跟住就係二槍既槍聲...
我同丫宜就衝左入去..好在..表哥冇事...而我再睇下周圍既環境...
大約估到...岩岩有隻怪物..咬左個女人...表哥開兩槍..
一槍係比隻喪屍...另一槍係比個個女人......

跟住...我地拿住左大約2公升既油...拿左三支水...跟住我地又跑番去架車到...
途中只有三隻喪屍...幸好...我有打war game既經驗..有一隻..
比我開三隻..就爆左頭..勁丫...100分...可惜冇獎品....

用左十幾分鐘後...番到架車到...即刻..我地倒哂d油去油箱到..
之後個個番哂入架車到...架車終於開得郁了...
表哥即用最快既速度番到油站...
再入油...
而我地同時..就運左好多水..就食物去車尾箱....
入夠油後...我地上車...用左一個鐘多d...
終於去到個秘密既軍火庫...
同時..有另一架車既出現...只見表哥揮手...
我就知到...同一伙既人...我望一望...睇到佢同另一個人一架車..反座竟然全部係食物同物資..
表哥泊好車...帶埋我地運既物資入去個倉...
我地見到倉既人...五十幾人到...
旁邊既武器..多不勝數...mp5 m4a1 m16 m4ss ak47 p90 aug
等等...勁多槍...大大話話多過80種...當然含有手槍..狙..shotgun..
去到最入面間房..見到一個人...表哥就介紹佢個名...
叫龍哥...而跟住佢就介紹我地...

當時...天都就快黑...大家都食過野後...個個都訓...只有3個人把守倉門...
回復 支持 反對

等緊你出 聽日要返學 冇得睇
回復 支持 反對

玩哂 咩武器都出哂lu
回復 支持 反對

形勢開始一面倒喇!正~
回復 支持 反對

第二天早上,我同丫直都醒左..經常一輪激烈的戰鬥後...
我們兩個也身心疲倦,幸好有一晚的安全訓覺,現在本人連老虎都打死幾隻...
人們各自起身到桌上拿早餐,當然.我叫丫宜留係尋晚我地訓既地方..
我去囉野食,侮人都安心守已,排隊拿完早餐後,各自安靜地食,
沒有打擾別人,想不到,表哥是賣軍火的,而現在竟然這麼有規律,
真的比警隊還好,當侮人都吃過早點,大家都照龍哥的吩咐,
侮人都照指定時間,進行當值,而另有一些人,就出去找物資,
雖然,侮人都知到,這種日子不知要過多久,
可是大家都沒有方法,只有一路忍耐,
有時見到喪屍,大家就會送他一粒子彈,
如是者,一個月過去了,大家也是一路忍耐生存下去,
而再沒有新的人加入。

這一天,大家都是像平時一樣,要休息的休息,要當值的當值,
可是,下午來了一隻特別的怪物,不像是平日的喪屍,
他心臟是有跳動,因為我們清楚見到,他心臟是外露,
而已,他好像有智慧一樣,當值的人看見,打算送給他一槍,
誰知送了一槍後,他沒有例下,反面繼續前進,到門口後,
一手就把很厚的鐵門打穿,在倉內的人都害怕起上來,
大家都各自逃走,當值的人都一值在開槍,
當我看到時,立即叫醒了丫宜,表哥即開槍,
只見他刀槍不入,站在那怪物旁的人,怪物一隻手指.快速穿插,
那人就變了十舊8舊肉塊,我拉起丫宜,向後門衝去,順手拿起2把手槍,幾個彈匣,
向平時緊閉的後門衝去,出了後門後,有一架Z350,在一個月前或許我還不會駕,
但經過一個月的時間,侮天除了休息,當值,就是練駕車及槍法,現在的我,
基本上可以兩槍有一槍爆頭,而且車也會駕,只是一過100KM
回復 支持 反對

之前大把對話,
E+好似全部變曬自閉仔-.-

如果可以統一書面語就Very good啦

樓主,俾心機,心情好番先再打都唔遲
回復 支持 反對

加油呀樓主...
等緊你出第6集@@
但你好似有小小字打錯左咁= =
回復 支持 反對