打印 上一主題 下一主題
收起左側

可唔可以用呢個諗法嚟諗置換反應?

原帖由 Zend 於 5-6-2008 03:37 發表

前面係. 不過4大量子數(講中文又好似型d, XD)
當中的副量子數 subsidiary quantum number 限定左一個principal quantum number 可以擁有幾多種wave function形式
都可以叫電子層的位置, 但有少少"out"
佢決定 ...

唔係啩,點解你將來唔讀化學-,-"?
雖然啲生化嘅complex compound真係好複雜,但係應該幾好玩嫁喎...
加上你咁勁...

牛頓嗰啲書唔好搞我啦,
我啲terms麻麻哋...查字典都驚查死我-,-"

係呢,我仲有幾個問題~"~
點解Cl 之類嘅第3 period elements ,
唔需要將第3層shell填到18粒先變到ions?

只需將第3層填到8就得?即2,8,8 就變到ions 而唔使2,8,18?
係咪又關orbital事嫁...

仲有...點解要用2s 2p嚟分,
以potassium為例,佢2s2 2p6 所以第2層有8粒
咁2s 嘅"s"同2p 嘅"p" 代表住咩意義...可唔可以以2s6 2s2嚟表達K第二層shell嘅eletron arrangement?

同埋有啲書會用到↑↓嚟解釋orbital...我真係唔知點解會用到呢啲symbols-,-"

我知我係個問題青年...
難得你唔會怕我煩~"~

真係好多謝你答咗我咁多問題

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
adamsteve + 5 熱心討論

查看全部評分

回復 支持 反對

=.=
化學出面係一條死路, 前人都叫我唔好行
and 我唔係勁, 你讀多2年一樣有這樣水平 or even greater...

果d 書唔係比普通中學生看, 我覺得係for大學生
當然某d 專題都可讀
outermost electrons 唔使18 粒 ga, 因為energy level 講哂比我聽 , 經過左第三層之後, 某d energy level 會高過上一層的東東
2n^2 , 係只作為內層最多可以食幾多粒e- .
果隻係另一樣表達方法, 叫electron-in-boxes diagram
上同下係只spin 係相反方向(in fact, 此quantum number 叫spin quantum number, 係wave equation derived 出來的時候仲未有,根據我看的科普video, 係狄拉克根據relativity 提出的)
佢同Pauli exclusive principle 意思一樣
一個element ge atom ge electron無可能同時擁有相同的4個量子數
e.g. 3s1, 3s2 ge electron
n =3
s=> 0,1,2 的0
magnetic quantum number = 1
3隻相同
同一orbital 因為唔可以4個量子數都一樣
所以要spin quantum number 相反(+1/2 , -1/2)
其實真係要學, 真係要由量子力學入手
我的解釋只不過係用定義解定義, 無大意思可言
當中又係果句, 讀得science, 得閒要寵幸Queen of Science - Mathematics =.=
不過唔好意思啦, 我放棄繼續讀佢, 係香港太慘啦, Queen of Science 變Slave of Science
回復 支持 反對

原帖由 Zend 於 6-6-2008 17:05 發表
=.=
化學出面係一條死路, 前人都叫我唔好行
and 我唔係勁, 你讀多2年一樣有這樣水平 or even greater...

果d 書唔係比普通中學生看, 我覺得係for大學生
當然某d 專題都可讀
outermost electrons 唔使18 粒 g ...

前日睇牛頓講IPS細胞我覺得學過細胞的growth同differeniation都睇得[[tk_44]]

但連Adamsteve都話你chem勁[[tk_39]]
回復 支持 反對

s,p又或者d都係代表緊一個軌態的電子亞層
上下箭咀果個叫 格中電子示意圖
回復 支持 反對

原帖由 piyopiyo 於 6-6-2008 05:56 PM 發表

前日睇牛頓講IPS細胞我覺得學過細胞的growth同differeniation都睇得[[tk_44]]

但連Adamsteve都話你chem勁[[tk_39]]

如果係講宇宙, 講subatomic particles 果d , 你知個fact 無用, 知個內容先有用
好似n 年前有套中華狀元紅, 一問一答式的中國歷史題
你知有無用, 你知佢點works , 當中的內容apply到先得.
真係搞要讀biophysics , 正如讀中史, 你要由簡史, 文學史, 地理志, 史學, 交通史,經濟史讀哂先叫知 =.=
牛頓果d, 唔係唔好, 但無咩得著, to me.

nakuz 少人ma, 答下野都比人話勁jei.
天外有天, 當你見到discovery channel 已經有一堆好top ge professors,但不為世人所知
你就覺得, 你就算點係science 努力都好, 你都做唔到beyond 佢地

不如讀番少少易apply得到的東東 幫下社會算數啦
回復 支持 反對

原帖由 Zend 於 6-6-2008 18:19 發表

如果係講宇宙, 講subatomic particles 果d , 你知個fact 無用, 知個內容先有用
好似n 年前有套中華狀元紅, 一問一答式的中國歷史題
你知有無用, 你知佢點works , 當中的內容apply到先得.
真係搞要讀biophysics  ...

話說我見到d 副局長同行政助理好似話有d係 Oxford,Cambridge呢d神校畢業
又聽說香港年年都有十個八個人入到Oxford,Cambridge,Havard呢d神校
加上d來自唔算好勁ge U,但起碼屈左英文先ge外國回流生

我就發現,本地大學生只係班比人踩住泥上ge人,big3都仲好d,其他果d真係悲哀,我已經放棄左[[tk_26]]
成日報紙d專題訪問果d稍為高職位ge人都係d外國回流生,無得鬥[[tk_15]]

回復 支持 反對

原帖由 piyopiyo 於 6-6-2008 07:19 PM 發表

話說我見到d 副局長同行政助理好似話有d係 Oxford,Cambridge呢d神校畢業
又聽說香港年年都有十個八個人入到Oxford,Cambridge,Havard呢d神校
加上d來自唔算好勁ge U,但起碼屈左英文先ge外國回流生

我就發現,本 ...

so 我認命...
回正題
網上有好多chem 的片, 看下都唔錯
有教quantum mechanics 的 -.-
回復 支持 反對

原帖由 Zend 於 6-6-2008 19:35 發表

so 我認命...
回正題
網上有好多chem 的片, 看下都唔錯
有教quantum mechanics 的 -.-

有無Flourine + Francium 的片
回復 支持 反對

原帖由 piyopiyo 於 6-6-2008 07:49 PM 發表

有無Flourine + Francium 的片

Francium 你一世都見唔到
回復 支持 反對

原帖由 Zend 於 6-6-2008 20:13 發表

Francium 你一世都見唔到

[[tk_35]]真係可惜
回復 支持 反對