打印 上一主題 下一主題
收起左側

松影第一季『一切之起源』:變革中的世界

回復 7# 的帖子

其實佢每一篇既名雖然一樣,
但其實故事原素都唔同,
既然係咁,
點解你要拘泥於區區一個名字呢?

再來你話冇人睇(雖然這是事實),
但話晒都係人地一番心血,
你咁講會否太令人傷心呢?
回復 支持 反對

原帖由 ~倭寇~ 於 19-11-2008 13:28 發表
仲有就係你寫皇室故事都唔似專家, 你好難寫得好, 同埋中文要寫得好, 一定要背詩, 背文言文.

1.你的定義不清楚!
   請介定何謂叫寫得似專家

2.寫皇室故事不需要要背詩, 背文言文
   其實只要熟悉佢個範圍裡既歷史.
   上網一查.詩, 文言文一大堆啦.
   唔好浪費時間背啦.如果只為寫本小說

3.冇人一出世中文是好的
   寫作係練番黎個lor.
   再唔係係靠睇多D書.
   初頭一定有文筆冇咁好嫁啦

P.S.請不要因我說的話而引起罵戰.
     感謝各位!

回復 支持 反對

原帖由 ~倭寇~ 於 19-11-2008 20:23 發表

1. 寫得似專家意思係好熟皇宮鬥爭既情況, 可以令人一睇你既內容, 知道你係一位對皇室好有研究既人.

2. 寫小說d文筆最好古今共用, 所以我建議背詩, 背文言文, 將d古字按自己意思運用, 你話哂時間既話可以睇一d ...

1.宮廷鬥爭的情況電視劇也有了,
   照你說要乎合讀者,那麼寫人物感情在
   宮廷小說中比較重要了.因為文字就是
   為了寫人物的情感而存在的

2.冇詩, 文言文既小說唔代表唔好睇,
   因為依D都只係為輔助表達唔到情感
   or場景而用的。出名既作品用既
   詩, 文言文係為左近貼近意思而用
   lor.而唔係為哂學識而用的

3.寫得令人舒服唔代表係好文筆
  令人舒服係一種感覺,而文筆
  非由感覺而判斷的,是由當中的詞彙,