打印 上一主題 下一主題
收起左側

[4月新番]Angel beats 聊天區 歡迎亂入揮手

我其實係web上都見到好多人話ab無其他神作咁感動, 我都有些少的個人意見(唔好插),我都覺得係無咁感動,但係其實ab由一開始就話係人生的讚歌, 入面的內容應表達人生的道理同哲理多d , 無咁感動係正常 , 舉個例子 , 音無到死最後都簽左捐贈卡 , 指出雖然唔可以做doctor 幫人, 但係自己最後的人生都係有意義 , e到就係勸人死前捐贈器官 , 其實日本的捐贈器官率係2006年 每100m人 係得0個人去捐贈器官 , 可想捐贈器官係幾唔受歡迎 , 作者其實想勸大家死前都要做番d有意義的事 ,幫到人, 令到自己的人生有意義, 雖然係好老土 , 但往往都被人無視 , 用動漫來表示 , 可以令不少人用更貼身的角度了解 , e個就係作者想做的野 , 我本來都覺得自己唔會捐贈器官(唔係吹水 真架) , 但係看完之後 , 換個角度想自己的人生平平無奇 ,到死前可以幫到其他人繼續生命 , 都算係臨死做番件有意義的事 , ab仲有唔同的道理 , 志左你有無悟到 , 唔好當佢係一套動漫咁看 可能仲好, 最後 我都想佢出第二季呀- - 好想看angle同音無

e個我係另一個線上播放區都打過 係本人 ,唔係轉- - , 唔想(曬),放埋大家討論下
回復 支持 反對

雖然我都係聽到聽到大魔王的名字被吸引  但係大魔王都唔會套套都咁神作的
所以希望佢下次可以有更好的作品
回復 支持 反對