查看: 8796|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[版務公告] 活動【分享心得】大家的溫習心得

如有好的溫習心得,希望會員也可以在此分享!
獎勵:15-40樂點
-----------------------
小弟講下自己係點溫啦
我通常就一定要關左自己部腦先啦...(因為驚自己忍不住..-.-)
我會有d野飲同零食..
有時可能會聽歌+溫習..

不知道你們是怎樣呢?
回復

如果考試前一日
要溫書既話就中午抄定d notes
跟住等晚上果時 就慢慢溫
一溫完就訓
第2日就會好易記得番溫過d野...
幾個fd試果都得~_~

我通常溫書都係聽電台囧

評分

參與人數 1樂點 +30 收起 理由
andykwok123321 + 30 分享心得

查看全部評分

回復 支持 反對

上堂勁留心,有咩唔識問老師,唔抄功課... 我諗已經好勁

評分

參與人數 1樂點 +15 收起 理由
andykwok123321 + 15 分享心得

查看全部評分

回復 支持 反對

上堂時專心. 先要'
放學後. 有時打下籃球放鬆下
回家 洗澡完 開 1-2個小時電腦'
之後用1小時做功課'
唔夠+時
之後溫番 上堂學野.
英文功課自己查字典(上網查會好快唔記得)
之後大約 10:00左右'
就溫下書本同埋做下練習'.之後zz
功課中 會 聽歌'
聽電台有時專心唔到.

評分

參與人數 1樂點 +40 收起 理由
andykwok123321 + 40 分享心得

查看全部評分

回復 支持 反對

個人認為...
溫書起碼環境安靜...所以我比較喜歡回學校溫(可是我溫都在統測前)
盡可能約是一兩位讀的科目一樣的同學 一起溫 有不懂能討論一下
再不行,要找老師問問看...
我自己有一個做法...是托老師做一份工作紙或是做一份像測驗的卷之類的 答案就自己答完再對答案...

評分

-終場ソ使者- + 40

查看全部評分

回復 支持 反對

最重要是心態問題
要根除惰性
無心向學,什麼都做不了
反而技巧實屬次要

如果真的用心溫習,卻次次未能獲得好成績
便要改變方法溫習了

(但小弟是失敗者,不予評溫習的方法了)

評分

查看全部評分

回復 支持 反對

我覺得數理方面
理科絕對不可抄功課,特別係你唔識
教d深既時,應該先備課,才會明白摘要
返去應該保持睇下書
係計數方面,一定要做書,
無咩可能睇d書 睇note 係考試識做,高分(天才另計)
物理、化學都係靠練
如果計數,計到好耐都唔識,應該做下其他野
有時會一時刻個思路死左…

評分

-終場ソ使者- + 30

查看全部評分

回復 支持 反對

溫書仲好搵埋fd一齊..唔識可以問/大家都唔識都可以討論下..再唔識就可以去問老師..最好同埋個fd鬥成績..咁溫起黎都更有衝勁..最好唔好係屋企溫..屋企引誘太多..尤其是自制力低(我自己T_T)..成日溫溫下都想睇陣電視/玩陣電腦..最後當然就係溫唔到..最好就去圖書館..個個都係度溫既時候你就唔會想去玩

評分

查看全部評分

回復 支持 反對

溫書,我覺得首先上堂一定要專心聽抄野
之後自己溫要睇一次D書之後做下pastpaper
整合晒d資料自己整份notes出黎for自己之後用黎讀
除左係溫嗰陣,做題目嗰陣,整notes嗰陣都溫返晒之前d野
之後最好定期溫一溫返自己份notes,睇下會唔會有新野加入去/改返以前整份野未夠好既地方etc.

評分

查看全部評分

回復 支持 反對

好多人都話上堂要留心 但其實上堂留心只係其次 因為教你果個老闆未必講到哂point(姐係出面公開考試要考€既野佢地未必講得哂)

我個人溫書方法就係首先備1備課,當你備左課之後,老師講到果part既時候你會好快跟上,你會知道佢up乜
跟住就係放學去補習社上tutorial classes.  因為上tutorial classes not only可以幫你重溫番1次你學左既野, it also 提供 1 d 考試解題既skills比你地. 仲有,佢地會有分類試題比你地,咁你就可以學到邊,1路操past paper操到果度
但最重要既,我覺得係無論上tutorial classes定係學校聽書都好,自己1定要聽完之後30分鐘入面溫番
唔係既話好快會唔記得, 仲有溫書既過程入面要不斷諗點解會咁樣,當你諗得愈多,你做多幾條chem,phy之後就會好快上手~ 還有溫書我通常係去student study room=]

評分

查看全部評分

回復 支持 反對