打印 上一主題 下一主題
收起左側

三國殺集中帖

無敵組合
零度之刃 發表於 4-6-2011 20:13

令我諗起張角+甄姬+呂蒙、張角+甄姬、二哥+三弟、二哥+甄姬、呂布+雙雄

空城諸葛亮+陸遜 ←這個不錯
回復 支持 反對

我鍾意 郭嘉+司马懿 夏侯惇+魏延 月英+甘宁/于吉
無敵組合有: 張角+甄姬 司馬+甄姬  月英+火諸葛 陸遜+賣草 ...
零度之刃 發表於 4-6-2011 20:47

月英+甘宁←未一樣屈機
回復 支持 反對

唉...
仲未入到軍爭
anthony0222 發表於 4-6-2011 23:40

呵呵

回復 支持 反對

戰功270T_T
anthony0222 發表於 5-6-2011 10:29

@_@岩岩差少少做到橫掃千軍,差在隻_德唔係我殺,荀_借我之手殺了黃月英,之後我過河拆諸葛亮最後的一張手牌,再放南蠻收左諸葛亮,荀_又同我拼點,扣香香得返一血,我再順手殺埋佢.......上偃月刀棄百卦與黑殺拆呂布手牌,再殺,收左呂布......主公紅色火殺我一下,沒閃扣血,主公一血,荀_2血跟我拼點,我K他K,他沒勝扣血,他剛剛好3張手牌,無牌補.......到我,棄仁王偃月刀,拆荀_8卦與最後一張手牌,再殺,沒桃收了荀_,來兵量樂不,先落主公兵量,判中紅心桃園,主公完場。 棄8卦拆HAND,紅色火殺斬了主公

其間主公笑我2B,完場我說了句「我不需要你贏,我只需要我贏便可以了」,實在太帥了

回復 支持 反對

但係好似太勁bo...'''
wongwaiyuk12 發表於 5-6-2011 10:32

除左神呂布同曹操勁左D之外,其他都無咩,

神二哥當反,主公實唔會親自操刀殺左二哥,通常都係忠臣殺,當忠臣有最多標記,主公落手殺神二哥,判定都係判忠臣,至於忠臣換三張牌值唔值就自己認為同埋睇當時情況。
神二哥當主,招追魂都無咩用,死左遊戲都完,仲有得判定咩?
當內有D用,通常一開始人地都唔會打你主意
當忠臣都好嘅,同埋反一齊死,但都有可能迫人直接打主公

神呂蒙三血,要殘唔難

神諸葛狂風配合年輕諸葛+劉備都幾有用,又或者配合神周瑜。
招大霧就死個陣都可以拎尼龜下
但係注意星星只可以換,唔可以補,所以神諸葛亮攻擊力唔算高,算係輔助型

神周瑜4血
招業炎成場遊戲只可以用一次,當得返1血無咩希望個陣,配合鐵索大火燒一條友拼一下。
例如小喬反/自己反,把小喬與主公連上,放大火燒主公,主公扣3血,傳比小喬,小喬天香彈比主公,都扣到6血。不過放大火要4花齊全,都幾難放下。

琴音拋多兩張可以全部人失去體力/回復體力,只有我方扣血的情況下用回血,都幾爽下。
但係話勁唔勁就自己諗。

神CC就真係賣血狂,加埋曹丕配合真係爽

神呂布:招神憤真係幾屈機下,人地扣完血仲要掉所有裝備再掉4張牌,上諸弩一路殺過去
回復 支持 反對

唉...
文功-68
anthony0222 發表於 5-6-2011 13:24

呵呵,自己加油啦
回復 支持 反對

越玩越衰
anthony0222 發表於 5-6-2011 13:53

有時要睇自己身份選將。基本上黃月英/黃蓋/2或8號的張飛都會被當反打,張角香香華佗會成為集火點。
選內奸可以選擇許緒、甘寧等等武將,保存實力,有需要時才做點事情。

劉備基本上反/忠/主也適合當,當然看看配合如何,有次我當劉備反,張角反,拿方天分完牌,酒殺3目標,張角再雷擊,基本上機已屈。

至於當誰的忠臣,張角主/孫權主會比較好(不計非主流)

至於劉備當主公是看有沒有好忠臣(當劉備當主公,如若是忠臣的我最喜歡選二哥與黃忠)

當然最重要就係無2B隊友。
回復 支持 反對

唉.....
頭先一場張角主
司馬 袁術忠
夏侯 郭嘉反
張飛內
兩忠一主同夏侯被鐵索連住....
到張閃電去到夏侯 ...
roy624 發表於 5-6-2011 15:08

2b主公,沒辨法吧 ;P
回復 支持 反對

高深
anthony0222 發表於 5-6-2011 15:06

通常做忠臣第一回合唔好太忠,例如第一輪主公劉備激將,忠臣二哥可以不出,先留著。避免集火。

做反要認清楚隊友,好彩嘅話隊友之間配合好,唔好彩無配合只好聽天由命

做小內,主公太勁太廢都唔好,小內難做
回復 支持 反對

今日玩親幾場都有2b..-.-
roy624 發表於 5-6-2011 15:11

話說今朝早未訓醒,我都b過尼。不過rp好,主cc放aoe太爽殺左忠臣,之後到我,一摸牌大喜,我用本身個張磚火殺殺cc,護駕無人出閃,cc奸雄收左火殺之後,再火攻,拋了那磚桃扣cc血,沒有人9cc,反勝利
回復 支持 反對