查看: 3377|回復: 32
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[攻略心得] ☆ 修改天龍系統字體方法 ☆ 亂筆_連影片

☆  修改天龍系統字體方法 ☆

亂    閒聊無事又搞搞野今日要搞嘅系修改天龍系統顯示文字

(該方法有玩國服嘅可能已經知道點改 不喜的勿噴口水)  

改左之後效果只有
角色名字 ,稱號 ,珍獸名字稱號  以及技能 字體

(效果只有自己電腦先見到)

由於我用簡體字體 所以遊戲效果變為簡體
(部份符號唔受支援 會變成四方形 見諒)

影片教學:

影片網站:http://www.youtube.com/watch?v=0XRJ5623wAc&feature=youtu.be

首先找到自己的《TLBB》客戶端安裝檔夾所在的位置

然後在遊戲目錄檔夾下新建一個檔夾、命名為 Fonts

準備三種字體  :
呢三種字體可以一樣嘅 ,字體可以網上下載,亦可以喺電腦入面
提取方法:
電腦桌面底欄開始 控制台 字型 ,裏面有各種字型 ,隨個人喜歡複製粘貼到 Fonts 文件夾內,之後要做的步驟就系幫字體命名

(上圖講就話繁體字 實際上系簡體 字體問題>oo<)

*命名說明*:

1、名為 TLNA_.TTF  的字體文為頭頂名字稱號的顯示字體。  

2、名為 VDA_M.TTF 的字體為戰鬥技能名稱的顯示字體。

3、名為 VDA_N.TTF 的字體為戰鬥傷害治療數字的顯示字體。

4、如果喜歡不同的字體, 就準備3個字體檔、依次序重新命名。

最後此方法含轉載成份  希望另類玩家喜歡   *提醒各位*  最好先備份遊戲檔案 避免改錯左野 要重裝天龍  祝遊戲愉快

(如有疑問可到   逍遙子   覓   亂    DevIL地獄  )

評分

參與人數 1樂點 +20 收起 理由
鋒... + 20

查看全部評分

回復

煞筆 支持 支持
回復 支持 反對

回復 2# 也碌都有

多謝支持 唔明遊戲問我!
回復 支持 反對

回復 1# 心隨風去

樓主放你個簡體字檔上黎ok?我想down

game入面d字轉唔轉到簡體
回復 支持 反對

回復  心隨風去

樓主放你個簡體字檔上黎ok?我想down

game入面d字轉唔轉到簡體 ...
abc963 發表於 8-5-2012 20:55

角色名字 稱號 珍獸名字稱號  以及技能 字體   輸出傷害數字    ←呢啲可以喺簡體 其他就應該唔得

得閒我先放字體上黎
回復 支持 反對

冇反應ge -,-?
回復 支持 反對

你真系好得閒
回復 支持 反對

冇反應ge -,-?
愛死章魚 發表於 8-5-2012 21:20

可唔可以講詳細啲- -?
回復 支持 反對

冇反應ge -,-?
愛死章魚 發表於 8-5-2012 21:20

名方面 繁體之前己經試過 全部照番預設 唔會變 簡體唔知 技名方面 試左所有華康字體 都係原來戈個最好睇...唔換好D
回復 支持 反對

回復 9# luckz

繁體名  很好看的未擊中 !!!          可能字體問題  導致好似無改咁.,.     我好似用方正啲字- -........
回復 支持 反對