查看: 78245|回復: 84
打印 上一主題 下一主題
收起左側

超頻,揀料,電腦測試,仲有幫出list服務

最鐘意GPU
就講GPU先:lol
GPU價位選擇(效能計算)
10000:690(ppw高)
4600up:680
3300左右:670(c/p高,GK104 cut 1組SMX,效能可媲美680,打7970)
2700左右:7870
2000左右:7850
1500左右:560ti
1000左右:6850/560SE 336
600左右:6670 GDDR5 1GB(半GB $500左右)
如果係d好入門既卡,唔使執著要GDDR5
回復 支持 反對

ATi呢....借黎玩下,我自己edit返
ycl2005191a 發表於 13-6-2012 19:24

前言:
[我既衡量標準係以C/P黎衡量,要講晒GPU d野真係有排講...單卡外有雙卡,又有技術等等]
ATI:
7970/7950都唔係好抵買(對面670隊冧左佢地)
7870既話我都係建議比多少少上670
7850 OK買得過,對面N卡暫時冇咩對手(遲d 660出左就唔知啦)
7770 C/P較低,default計都打得羸560SE.    慳電(28nm)同埋GCN,DX11有個優勢
7750 C/P都係較低,default計都同6770打到    都係慳電同埋GCN

6990/6970/6950/6870/6770/6750都好似冇咩貨了

900左右既6850真係唔錯 C/P真高&單6pin,而且超頻幅度都幾高

6790買唔過,加少少就上到6850,而且要雙6pin

6670真係1手平卡唔錯
效能高+功耗唔高+有LP+唔大張

GDDR5用係入門卡上基本上效能唔會有咩大改進,相反會增加功耗

8.最好有USB3.0, SATA3 , PCI-E 3.0 Supported (要注意係原生為更佳)\
2.文書,3k以下:AMD,500四核,SKT(socket)FM1 (其實intel/AMD都各有優勢,文書都唔一定要AMD)
3.core 2 duo,以下唔洗考慮,文書例外,C2Q(core 2 quad)既可以唸唸 (那個時代該終結了:lol)
5.唔好買到ES CPU (一般零售揾應該唔會買到掛...)

都係講住咁多先
回復 支持 反對

core 2 quad間唔中仲有出貨         
    775咁長命
ycl2005191a 發表於 13-6-2012 22:08

C/P,功能,功耗,指令集,技術果堆輸呢(超頻都算係可取點既..畢竟依家intel超頻冇趣)

依家出775根本唔抵
回復 支持 反對

其實 DDR 大左有咩唔同 - -?

顥卡又有 DDR計 RAM又有..
天才A 發表於 13-6-2012 22:31

唔係話大左既
應該係講個標準

要理解既基本上係個數字愈大咪愈快愈新囉:lol
回復 支持 反對

我想問下..
1000以內
顯卡有咩好介紹?
天才A 發表於 13-6-2012 22:42

6850或者加少少560SE 336
但係呢2張卡我都係衡量左效能為先
所以最後都係要睇你用途
呢2張我就鐘意6850
PS:要睇下自己MB/CPU/PSU/CASE tim(要確定其他config都冇問題)
回復 支持 反對

順手講下..
我搞來搞去都係唔識 超頻

有咩 cpu 岩我呢d唔識 超頻既人用? ...
天才A 發表於 13-6-2012 22:55

唔同CPU/MB超既方法都唔同
其實超頻真係好易
入一入bi/os set少少野就搞掂

依家intel好狗,個設計係要買特定型號先有得大超(chipset都要配合)
唔超都要睇budget既
平既cg都得
貴少少既E3/i7仔都得
回復 支持 反對

BIOS 隻隻字都係明一半唔明一半..
都係算la..
一個唔覺意 電壓定唔知咩加得太大 燒左我仲頭痛... ...
天才A 發表於 13-6-2012 23:01

其實默電超都ok
或者比MB型號/bios圖睇下d oc setting
回復 支持 反對

回復  alexalex731
可以教埋我嗎?
ek3(5次元) 發表於 13-6-2012 23:13

要知道MB型號/CPU型號先(廠機就放棄吧:lol)
回復 支持 反對

回復  alexalex731
大大呢d資料得嗎?
ek3(5次元) 發表於 13-6-2012 23:34

紅圈set 42倍就得(即使唔係K都有TB+4倍(要chipset都support))
不過用愈多核個clokc就會愈低(TB+4)

另外BCLK都可以超少少到103
回復 支持 反對

intel個web話i7-2600可以利用Intel®Turbo Boost技術 Max Turbo Frequency to 3.8 GHz  好像話粒u會自動拉 ...
迷戀x持槍 發表於 13-6-2012 23:53

有野load咪係囉(冇野load idle就降到1.6G)
不過愈多核就愈慢

可以參未呢度
http://www.intel.com/support/tw/processors/corei7/sb/cs-032279.htm
2600 4C都load TB大概係3.5G
回復 支持 反對