查看: 1050|回復: 18
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[攻略心得] 分享下自己玩天龍派ge心得

我玩左呢個派差唔多一年喇,糸時候要發表下自己心得首先,呢個門派同其他門派好唔同,糸4屬;會心同閃比其他派相對低,低lv打怪唔多痛,高lv換左裝,上晒石開始勁。

暗器方面:
暗器技我覺得第1個擲暗技只要糸其中一個屬攻或者上毒同直傷就ok了,第2招定身/封月/麻祕(for 45技),而最後一招就一定要+血上限戈個。

裝備分面:
我認為防裝(衫之外)應要有會防,體,身同閃.....衫要雙體有身有會防;戒符要3-4屬,最好過100,有體力更好、建議有命中/身發;鏈要3-4屬雙體,你的裝如果是這樣,6-7星就已經輸出很高了。

上石方面:
本人覺得攻裝應是(攻,命中,減抗,攻/減抗),防裝:體,抗,閃(高石)/內防(得粒內防高石),抗/身發石,暗器果d:體,減抗,攻,減抗.攻石。本人更覺得玩天龍應上石上2屬以上,這就冇禁易比人抗死,中沖劍更有用(個人意見,不喜物插)

武魂技:第1個線環,第2命中/閃都得,第3就其中一個屬攻
武魂屬書:4屬攻,主屬下限,減抗/其他
加點:天龍加體/身都得
btw好多錯字sorry,唔知你地又點睇
回復

個人認為天龍攻裝要 4屬,內.外攻是但一個,命中,身/體
上石方面我覺得5石以上要4隻屬攻既石都打哂.即係2種上4粒,2種上5粒(岩岩好18個孔)
畢竟天龍每種屬攻X1.25, 上單一種屬攻,到高石之後個輸出和同單屬門派相差好遠
咁-抗方面.我認為都係4種-抗上哂,咁樣每種屬攻-抗都有100
可能你會話,而家多人玩雙孔抗石,咁樣4屬有150抗(以5石來講),根本俾人抗哂,但配合天龍派既中沖,隨機3種抗-60,最多都係有2種抗俾人抗死(當佢武云都仲有另一種抗)

到打做武云而言,我認為4屬攻/3屬攻 + 4-抗下限/3-抗下限, 咁樣就可以做到好高既輸出

而防裝方面唔多提及,大致上都係同其他門派無異,但內外防石一定不可取
回復 支持 反對

回復 2# bloodyroses

我覺得其實天龍4石上閃石其實冇咩用,因為天生天龍閃比較低,去打交時完全閃唔到人,反而上內防石的時候如果大家都糸天龍,就會大家都打得中對方,而對方對你ge傷會低少少,正如外攻門派的外攻會比紅寶ge外防食晒咁,呢個係我ge諗法,所以我對"但內外防石一定不可取"呢句有保留
回復 支持 反對

同埋多數人係只會上一至兩種抗石,我覺得主玄副毒等雙屬是合理的
回復 支持 反對

裝備,武魂,暗器都係比較大路既打造方法,,呢點分析無咩問題..
然而,,係上石方面既分析有遺漏,,未夠諗得全面...
首先,你要諗下係港服呢個抗性氾濫既情況下,放棄屬攻上雙減抗可唔可取,,你減抗有無可能跟得上人地既抗..
單屬天龍就唔洗講,,可以任揀一種自己ser入面最少抗,最低抗既屬攻打造,,單減抗已經足夠.其餘屬攻減抗靠武魂神器;;4屬天龍,,每種減抗大約去到150已經可以,,
但係4屬天龍面對單抗同雙抗既峨嵋,少林等門派果陣雖然比人抗死4屬既可能性好微,,但係被抗左1-2門屬性既4屬天龍真係比同樣被抗左2門副屬既單屬天龍傷害高??呢點你要再理性分析下

防裝方面,,的確,閃避既效果放係咩門派都唔明顯,,就算最高閃成長既丐幫都係...上閃石既目的真係純粹為左閃下怪,,或者令自己既屬性睇落好睇d...我成日都話..你命中去到3萬5以上,,但閃避得果3000幾4000..你唔覺唔順眼咩?? 睇都睇得唔舒服啦...
內外防既效果實在太差..50點內防先抵銷1點內功傷害..樓主可以計下上齊咁多粒內防,,抵銷到幾多傷害

寫分析果陣要諗既野好多..最好比d數字,比d證據出來說服人
回復 支持 反對

怕人地打你痛,你地不如玩雙抗啦!!
100%抗死佢!
防裝 : 體/閃/抗/抗

天龍命中高,就算雙抗低命中都可以開全怒,百部穿楊,填補番!!
回復 支持 反對

回復 5# ∼香B∼

HAHA,我看過你的文章,見到數字也覺得很有道理,畢竟我只是個中級玩家,不夠你說,只想問你,你隻天龍是如何上石的?
回復 支持 反對

回復 5# ∼香B∼

同埋如果單屬天龍唔夠減抗比人抗死點
回復 支持 反對

同意你既講法,但天龍4屬既係數  係1.15
回復 支持 反對

回復 9# mistdance嵐舞

指點江山
回復 支持 反對