打印 上一主題 下一主題
收起左側

神奇的第十回-Janice新碟WISH已推出

關閉 [複製鏈接]
I try to fly away~
回復 支持 反對

低分有低分既玩法既。
先讀一年副學士預備課程,再讀兩年副學士,成績好就直升大學二年級。
成績好唔好大學管,唔到教育局管,起碼唔使跟套考試制度做人嘛。 ...
易博 發表於 5-8-2009 23:56

低分但有錢人既玩法既。
先讀一年副學士預備課程,再讀兩年副學士,成績好就直升大學二年級。
成績好唔好大學管,唔到教育局管,起碼唔使跟套考試制度做人嘛。

但係我覺得呢種升到大學既機會真係微乎其微
如果真係咁易升既話
個個都去讀副學士啦
回復 支持 反對

I try to....(忘了
回復 支持 反對

其實,要gpa過3.5先得(4為滿分)。所以通常升得到果d人都係高分。
果d課程未必考試多,有d直程無考試,主要靠project俾分。
可以讀果d既人,通常都係考試制度下唔得,但其實有料到。
當然,副學士果d幾貴下,但政府有持續進修基金,有成10000蚊,話唔定有得用返。

我識得有個人,佢讀嶺南哲學系副學士,雖然成績得2.5左右,但因為同個博士熟,又俾佢升到。
其實好多大學既學系都唔係淨係睇a level同會考,佢地睇呢d,因為無咩其他野俾佢地睇姐。
回復 支持 反對

低分但有錢人既玩法既。
成績好唔好大學管,唔到教育局管,起碼唔使跟套考試制度做人嘛。

但係我覺得呢種升到大學既機會真係微乎其微
如果真係咁 ...
棗* 發表於 5-8-2009 23:59

這絕對是有錢人的玩意,如果沒錢去借錢的話,未上大學可能已先借十幾萬,再「有幸」上大學,又要再借十幾萬
回復 支持 反對

好遲........各位早- -''

慶祝放榜開新帖嗎?(汗
回復 支持 反對

最後奉勸一句下年會考生
中文唔駛擺心機讀
唔駛溫,直接走去考就得
回復 支持 反對

大學一年學費4萬左右…
副學士實平過大學…
點樣十幾萬法?@@
至於大學方面,窮人有granloan,如果夠窮會有full gran,借左唔使還。
我諗副學士同埋副學士先修加埋應該都係十萬樓下。
詳細我唔清楚,真係要問讀副學士d人先知。(不過我識得有個漫畫學會的幹事,他讀副學士升上大學的,幾有錢下,年年去日本。)
回復 支持 反對

其實我覺得讀副學士唔係為升u不如讀ive好過,實用d
大學呢d真係要窮到燶先有,
唔係點會有咁多大學生未出黎做野就咁多債
回復 支持 反對

最後奉勸一句下年會考生
中文唔駛擺心機讀
唔駛溫,直接走去考就得
棗* 發表於 6-8-2009 00:10

看小說該不是溫書的一種方法吧!

那就不用溫,多看小說吧

但也絕對沒有任何保證,因為中文就總是出人以表的,也沒有人知道那些等級是如何跑出來的@_@

(除了卷五,別忘了背格式,但即使格式全錯也不會扣很多分)

英文要如何溫呢,看小說吧!

數學要如何溫呢,Just do IT!

PHY,CHEM,BIO要如何溫呢,用你的腦袋吧!

CIT要如何溫呢,請多多使用電腦.xD
回復 支持 反對