打印 上一主題 下一主題
收起左側

[綜合討論] 有誰想公測時一起入九陰世界!?=]進來坐坐吧

樓上對古漢語好似頗有研究 haha

回吾知幾多樓..
應該係需要好多版主..但我諗天龍版版主應該吾會調過黎,,如果轉過黎果邊又要再物色人選,如果兩邊兼顧佢地亦太辛苦

君子堂我冇咩研究過...但個名叫公子真的可以溝女嗎-口-?

我諗我一係叫夜空*小舞,一係叫LyGS咒夜維,一係叫番天龍名 逆*魂009
回復 支持 反對

回復 20# 若情*

那蕭遠山、慕容博是賢者嗎?是清心寡欲隱居世外之士嗎?是在家修佛之人嗎?
配名而稱居士,只是尊稱年幾較大的人,配有稱號而稱居士才是指賢者、清心寡欲隱居世外之士或在家修佛之人。
回復 21# keeken2005

好似話要用百家姓,點叫夜空*小舞、LyGS咒夜維或逆*魂009?
仲有,都話名公子是女子之名,乸型!
回復 支持 反對

公子係稱呼= =
如果你公子做名既話,我想像到係幾咁樣衰...
即係人地叫我佘公子,係對我客氣既稱呼,通常係讀過書既人先咁樣稱呼人地...
如果冇讀過書既,就會叫我小子/傢伙等等...
回復 支持 反對

回復 22# tszyuloveyou

我指的是古漢語用法, 不要和武俠小說的稱謂混淆
回復 支持 反對

只係音既分別
其實你想講後生定係英俊= =?
刺客先生 發表於 25-10-2010 19:57

後生= =
回復 支持 反對

回復  phil1024

係古代公子係用黎稱呼王公貴族既兒子
    及後用左黎尊稱別人的兒子
    故稱之公子 ...
若情* 發表於 25-10-2010 20:47

唔知丫=口="
回復 支持 反對

回復 24# 若情*

有位客人問道:「六一,講的是什麼?」居士說:「我家裡藏了書一萬卷,集錄夏、商、週三代以來金石遺文一千卷,有琴一張,有棋一盤,又經常備好酒一 壺。」客人說:「這只是五個一,怎麼說『六一』呢?」居士說:「加上我這一個老頭,在這五種物品中間,這難道不是『六一』了嗎?」
你猜猜是誰?他在當時是是賢者嗎?是清心寡欲隱居世外之士嗎?是在家修佛之人嗎?
回復 支持 反對

是但喇
溝女名黎架麻=]
衰在冇得打符號
公子←幾文雅~
phil1024 發表於 25-10-2010 18:45

我可不想在傳統遊戲中看見一堆堆的符號人 不倫不類
回復 支持 反對

我可不想在傳統遊戲中看見一堆堆的符號人 不倫不類
evashek 發表於 26-10-2010 17:29

我都知= ="
但係符號型呀麻
回復 支持 反對

回復 27# tszyuloveyou

六一居士乃才德之人也, 雖被貶滁山
    若以才德論之, 我認為稱作居士並無不妥:loveliness:
回復 支持 反對