打印 上一主題 下一主題
收起左側

老老實實,唔識用拜聖

拜占庭打黑暗槍山矛海巳經好好用,好少見人用拜聖,就算有都係用得唔好,例如當做騎士用。
拜聖又貴攻擊力又低箭防又低,特別係升級精銳同後勤真係貴死人。就算真係打步兵,我出火槍兵唔好? 火槍兵唔駛升級,我用升級拜聖D 資源黎海火槍兵仲實際。唯一問題火槍兵係怕投石車同騎兵,但造價真係差好遠。可能火槍要到帝王先有,但係好少人係城堡出長劍兵,有都出槍兵鷹勇,但唔夠拜占ge 槍兵打。

可能對阿茲特克、維京、歌德、法蘭克、日本、條頓、celts有多D用掛,但阿茲、維京、日本有強弩(拜有全升級矛兵,我估食到應)歌德戟兵海得快,同聖騎硬拼無問題,法蘭克條頓就有城堡,對箭防低ge 拜聖真係一大考驗,celts 有弩跑同遊俠

其實拜聖真係好型,但又貴又怕箭,一般真係唔會用,但我真係好想用咁有型ge 拜聖,有無人可以指點下點用?
回復

我見最多係槍山矛海火炮塔,一係快帝火槍火炮然後慢慢BOOM起配其他垃圾兵
回復 支持 反對

lun 神好耐無見/.\
你有無睇ttw 定唔知mud9
aoczone個新比賽
回復 支持 反對

你想出d咁潮既兵,唔係唔得,你技術高過人咪出得
回復 支持 反對

lun 神好耐無見/.\
你有無睇ttw 定唔知mud9
aoczone個新比賽
兩兩 發表於 23-4-2012 09:30

我知,但RVK TYRANT果D未開始打,所以我無咩理到
回復 支持 反對

poz 都有玩11
回復 支持 反對

我諗拜聖係for打少人口上限果陣用
話哂原來aoc個設定係建議人玩75人口上限
即係你最輝煌時期都係得40隻兵倒,正常既則十幾廿隻已經夠砌

當中拜聖可以講係最全面既兵種
打弓兵有騎兵多血移速快既優勢
打步兵直頭剋到爆炸
對面只可以出騎士同佢硬碰
照計拜聖+駱駝或者拜聖+長槍就可以打到好多個陣

之不過d人玩200人口,軍隊數量龐大,令到拜聖既全能優勢失去
反而弓兵文明因為密集式弓兵既關係變得強勢起來
步兵直頭無人出咁制

如果玩75人口,步兵可能會好多人出
價錢唔貴但就有唔錯既戰鬥力
回復 支持 反對

幫手頂下
回復 支持 反對