打印 上一主題 下一主題
收起左側

Evo 3.4教學

我唔想evo愈來愈少人玩
所以藉此出教學

Evo 3.4 有2@4 同 FFA模式
我就先介紹一下2@4模式 (即係12p=隊1 34p=隊2 56p=隊3 78p=隊4)

一開始就係黑暗時代,大家都會有隻民兵出黎
民兵打人一定要用z
至於有關z學教,請參考呢個貼
http://www.nakuz.com/bbs/viewthread.php?tid=4346380&extra=page%3D1

殺敵25人後 (即係有50石)
民兵請移去呢個地毯上

之後大家請移向地圖上最左角位置,選擇lv2兵,圖如下

假設我選擇了裝甲步兵
請將裝甲步兵移上這位置,再出兵

殺夠100人之後,會有50石
移上地圖這個位置,裝甲步兵可以再升級

除左第1次快速升級外
其餘的兵升級都是這樣

殺敵方面
殺敵25 = 50石
殺敵100=獲100石
殺敵150=獲100石 失去120木 其他人獲20木
殺敵200=獲100石 失去140木 其他人獲20木
殺敵250=獲100石 失去160木 其他人獲30木
殺敵350=獲150石 失去180木 其他人獲30木
殺敵450=獲200石 失去200木 其他人獲40木
殺敵600=獲250石 失去220木 其他人獲40木
殺敵700=全體兵加160血 失去250木 其他人獲50木
殺敵800=獲300石 失去280木 其他人獲50木
殺敵900=全體兵加8攻 失去300木 其他人獲50木
殺敵1000=獲600石 失去320木 其他人獲60木
殺敵1100= 失去350木 其他人獲80木
殺敵1200=全體兵加200血 失去370木 其他人獲80木
殺敵1300=失去450木 其他人獲100木
殺敵1400=失去500木 其他人獲80木
殺敵1500=其他人獲200木

另外
圖中有1隻馬仔,可有4樣選擇

photosynthesis 是每180秒送20木
如果你升級至lv2 就是150秒送20木
lv3是90秒送20木

Lower metabolism ratio 是殺敵1500人後,減慢自己塔的血量增加速度 (因為塔超過3萬2千5百血會自爆)
升級lv2,殺敵1500人後,塔血量增加速度會更慢

parasitism 是殺敵到一定既數量,就會加送10石
lv2 加送50石,lv3 加送100石

posison trap 是每15秒,在自己基地,減少別人25血量 (每次自己使用10肉)
lv2是每12秒減少別人25血,lv3是每9秒減少別人25血

你會問,以上東西點升級呢???
係右下角,會有隻國王,入去呢個位就會升級,圖片如下

每次升級都要使用資源
photosynthesis 升lv2要用120石,升lv3要用320石
Lower metabolism ratio 升lv2要用120木和50石
parasitism 升lv2要用80木80石,升lv3要用150木150石
posison trap 升lv2要用150木,升lv3要用200木
回復

接著介紹地圖,右下國王的用處
60木換30石

比石同盟 (2@4 專用)

用100木加塔1200血

用100木加塔50攻

用50木使中間爆炸,中間所有兵變1血

用140木買炸彈人

用180木使自己基地所有別人的兵毀滅

用10木10石購買村民

用50石購買民兵

至於合兵既介紹方面
可在game內參提示

假設我想合艾西特,根據提示,首先要有呢2隻兵
之後將呢2隻兵放入紅地毯上

艾西特就會出來,但之前個2隻兵會消失左
回復 支持 反對

我記得用 parasitism 好似1500kill之後會加塔血加得快過正常 但係我唔sure
回復 支持 反對

這個教學十分清晰易明~~
回復 支持 反對