打印 上一主題 下一主題
收起左側

[其他] 第二屆 - 09年度樂古劇情比賽 (意見收集)

關閉 [複製鏈接]
20# nomygf
某些會員可能會被邀請作評判

搵我搵我@@
咩劇都未整過
夠晒公平@@
回復 支持 反對

到時睇下點先
回復 支持 反對

諮詢期只會過埋呢個星期, 亦即是說下星期日(八月二日)活動將會開始。

提名期限為三至五周, 視乎劇情數量決定, 一般情況下會是三周, 活動開始後就可以提名

所有世紀帝國II的版主皆可成為評判, 某些會員可能會被邀請 ...
nomygf 發表於 28-7-2009 21:39

1.諮詢期方面過埋今個星期就完(甘唔知可唔可以改一改Po名?)
2.提名期方面限三至五周(甘請相關人士於開提名po時註明限期)
3.我既意思係啲劇有冇限年份(eg:98年出品既劇可唔可以被提名呢?)
4.上屆得獎個既劇可唔可以於今屆再度被提名呢?(如果可以既and上屆得獎既劇於今屆再度禪聯既話甘就可以被其他人作為目標)
5.我既意思係將評判得出既最後五個劇可唔可以被班玩家去投呢,然後再根據呢堆數據作出詳細評分(eg:德意志得到10票,書仔得到9票,甘評判可以以呢個數據作出詳細評分)
6.可唔可以將劇類and每個被提名既劇設一個基本分,將AOKH既‘表’準改為分數制(若以星去評既話,每粒星=5或10分)
7.於評審第一日可唔可以公布即時賽果?
8.每個劇評完後會得到評語,甘d評語係直接了當,語帶有骨,定係other呢?
9.評判方面,以NG作例,NG係前剎族族員,甘如果有剎劇被提名或該劇冇剎名義但由剎人所整,甘NG會唔會避席呢?
10.‘評判絕對不會對自己的劇情作出任何評審,以免有私心之嫌’,呢個係理所當然既做法,甘會唔會存在住私私相授之嫌呢?
11.之於評判背景,個人認為有呢個必要(公開評判背景可以以此例子:評判,NG,現今所在公會,冇前所在公會,剎,曾出品既劇,未命名,小型過關等等)
12.補充10其他例子:肥浩(假設佢被委任為評判)佢識書仔,但其他人唔知(評判,玩家)甘會點做呢?同意佢評分定係唔同意呢?

希望今次NG睇得明

評分

參與人數 1樂點 +3 收起 理由
nomygf + 3 不錯的建議

查看全部評分

回復 支持 反對

1.諮詢期方面過埋今個星期就完(甘唔知可唔可以改一改Po名?)
2.提名期方面限三至五周(甘請相關人士於開提名po時註明限期)
3.我既意思係啲劇有冇限年份(eg:98年出品既劇可唔可以被提名呢?)
4.上屆得獎個既 ...
AK-47 發表於 29-7-2009 13:33

請問是台灣的98年(台灣的1998年是2009年) 還是香港的98年?
回復 支持 反對

請問是台灣的98年(台灣的1998年是2009年) 還是香港的98年?
我要咀咀 發表於 29-7-2009 13:47

例子:1998年既劇(冇限到地區)
咩叫台灣98=09?唔多明
回復 支持 反對

民國98年=.=
回復 支持 反對

簡得出黎點都係公私分明嫁啦- -
仲邊洗甘多避席
同埋有評語
睇左就知比既分數合唔合理
回復 支持 反對

劇情年份無限制。其他工作我們版主會去做, 感謝提醒。

評判比你想像成熟得多, 我對他們很有信心, 同時他們亦無必要在分數上"做馬"。
若劇情讓玩家去投會影響劇情的真實狀況, 大部分玩家的準則只有好玩與不,
而且亦會出現你所講"私私相授"的情況, 試問公開考試的試卷會讓你們學生投票嗎 ?

看不明什麼基本分, 但你所謂的"分數制"不錯, 將取代「其他沒有得獎劇情的劇評(評判分)若高由於 60, 將獲 40 樂點額外獎勵」這項, 變成「其他沒有得獎劇情的劇評(評判分)若高由於 55, 將按照 5 項評分準則發放額外樂點獎勵, 每 1 分相當於 2 樂點」

要在評審後的第一日公布賽果是不可能的。
回復 支持 反對

[[onion_51]]太精闢了!!!

仲有兩日就開始提名啦

各樂古會員請善用此機會加樂點~
回復 支持 反對

baka ! 你如何計數的啊 ![[bao_45]]
仲有 7 個鐘就開始提名
回復 支持 反對