打印 上一主題 下一主題
收起左側

趣事一則 農場

你跟本就分唔清楚

我同你講

你要對比 唔該拎返2種條件相等既野出黎

你要講飲茶

飲茶 : 食野 -> 食完 ...
落難軍人 發表於 1-7-2011 23:54

我諗係你有小小問題 你既然食完 你又點再食? 完之義係 「完成的; 結束的」
而且依樣野跟本唔係重點  你幾時學過要比較A同B要都有相同步驟?
比喻只係將例a既"本體"比喻左b既"喻體" 例a同例b只要有一些共同點即可 佢地只係有共通點而唔係全部相同唔該你搞清楚
既然你都識講排隊 咁你都應該知道排隊係咩意思啦 排隊係有目的地一個跟一個的列隊 咁有咩可能有10個人排隊又同時又10個人一齊坐落個位到呢? 論點不成立

你跟本就分唔清楚

我同你講

你要對比 唔該拎返2種條件相等既野出黎

你要講飲茶

飲茶 : 食野 -> 食完野 ->再叫再食 -> 起身埋單
農場 : 種野 (食野) -> 收割 (起身埋單)

你又要拎農場同飲茶比
中間又無左食完野同再叫再食

兩者根本就有分別你拎黎比?

你又要HIGHLIGHT我現實就係咁

你又唔諗下現實有唔同

現實就只有 輪流用 ?

你都識講等位,排隊

用緊果個用完就到排緊果個

排緊果個將佢歸納為排隊

咁排隊唔係只係得佢一個人

如果排隊有十個人 我用完之後排緊果10個一齊坐落去?

先到先得啊 後生仔
落難軍人 發表於 1-7-2011 23:54

相信大家都知農場呢樣野
要開左VIP先入到個(共同農場) 之類咁既野既地方先可以釣魚種野

而佢地方有限 即係你要捕住人地D收成時間 同埋搵空地先有得種

而且空地呢樣野係手快有快慢到

我2日前種左野係某個地方 我計返時間 岩岩走返去收割
見到有人企左係果度捕住我件野
點知一夠鐘 我已經慢左成半秒有多先禁收割
條友咁都割唔切
之後我又慢左成秒先落粒種子落去

落完之後走人

條友竟然追住我 問我算咩意思?
咁我咪答佢 件野我既 我種完收割有問題?
我一直係度種緊 割完再種有問題?

跟住佢竟然問我你見唔到有人係度?

咁我咪話囉 你又要捕 手慢左又係度發脾氣

跟住佢話 好,咁我以後就睇住你黎捕

心諗 : 我自己搵返自己件野都要時間啦
你仲要認住我個名黎搵 仲要睇時間黎捕
我分地方種3,4樣野你捕邊樣姐

仲話有人企係度? 農場有話要排隊輪流種?  
唔通我種蘋果 企係度五日又排過咩

農場咁多位 無左咪搵過囉
我試過比人係正我前面 收割晒我3樣野 仲要種埋都係咁啦 (同一個區,同一塊田) ==
落難軍人 發表於 1-7-2011 20:42

自打嘴吧  明明人地黎先  你就搶左人地  咁叫先到先得? 笑
洗唔洗連「先先得」點解都要話埋俾你知?
講下你自己講過d咩先講野啦  後生仔
回復 支持 反對

咁好笑A___A
回復 支持 反對

我諗係你有小小問題 你既然食完 你又點再食? 完之義係 「完成的; 結束的」
而且依樣野跟本唔係重點  你幾 ...
ttiieenn 發表於 2-7-2011 00:17

你仲未明問題所在

你又要拎飲茶黎比
你話埋左單就=張檯變左公家 要比下手
飲茶又食完可以再叫
而食完既意思係 張檯上面 你落左單叫既野食完
而食完唔代表要即刻埋單

而你要拎農場黎同佢比
我農場就只有 叫野食 -> 食完 -> 埋單走
就無得繼續?

你一野就彈我去埋單 我就無權再叫野食繼續?

仲有 既然我種緊 即係我去先

我未用完我有權繼續

仲有  我想問閣下需唔需要我將唔同件事既野用分隔線去分開佢?

現實就只有 輪流用 ?

你都識講等位,排隊

用緊果個用完就到排緊果個

排緊果個將佢歸納為排隊

咁排隊唔係只係得佢一個人

如果排隊有十個人 我用完之後排緊果10個一齊坐落去?

先到先得啊 後生仔

呢PART係同你講緊 現實係有唔同規矩
唔係你死板既一條

我用完之後比人地 叫輪流
我黎先,我有權使用 叫先到先得

我2日前種左野係某個地方 我計返時間 岩岩走返去收割
見到有人企左係果度捕住我件野
點知一夠鐘 我已經慢左成半秒有多先禁收割
條友咁都割唔切
之後我又慢左成秒先落粒種子落去

落完之後走人

你HIGHLIGHT我呢段
又何來自打嘴巴?

我係落完粒種子先走人
而唔係收割完之後走人

如果我收割完之後走人=埋單,唔用  輪下一個用
而我要用 有需要再排過/搵其他位

但而家我係用緊 未離開 即係我仲有使用權

再講 根本無規矩限住再輪流用
有空位就搶黎種野 這是現實

唔通你搭車 你中途上車 見到空位
走去問D頭四個站既人坐唔坐先坐落去?
回復 支持 反對

唔好嘈啦.....
回復 支持 反對

似乎你個對比錯左

我種完野,收割=食完野

收割左而走左去唔再種=埋單

我而家只係食完我檯面D野 我無話 ...
落難軍人 發表於 1-7-2011 23:27

哈~~ 軍人果然知我想帶出乜野~~ 我就係想咁講~~
回復 支持 反對

唔好嘈啦.....
nakuz_445634 發表於 2-7-2011 00:44

唔好阻住佢地嘈啦

勿反白:
講笑~
回復 支持 反對

我唔想再晒時間同佢討論

話說岩岩正身開VIP入去
好難搵位 囧 個個都有人等緊
回復 支持 反對

比我搞到越黎越嘈添~~ 一個比喻o者~ 無謂傷和氣啦~~ 虛擬世界終於同現實係有差別,虛擬世界講求先到先得同手快有手慢冇,而現實世界係講求良心,好大分別既~~ 搶唔到咪再搵咯~~ 搵唔到咪睇下次有冇機會咯~~ 好多Game都係咁~~ 頭一批入既時候,大家都搶怪搶到開晒紅打交啦~~ 到後來咪怪仲多過玩家~~ 算啦~~ 唔可以同現實比既~~ 唔通現實都要搞到為左張枱開晒片啦喎?唔洗坐監架?所以唔好再嘈啦~~ 反正都係手慢同手快既分別咯~~
回復 支持 反對

哈~~ 軍人果然知我想帶出乜野~~ 我就係想咁講~~
monsterbb100 發表於 2-7-2011 00:49

仲好講-,-"
就係你講故佬,
搞到有場小風波~
回復 支持 反對

仲好講-,-"
就係你講故佬,
搞到有場小風波~
ho_samson6729 發表於 2-7-2011 00:58

嘻~~ 我都唔想~~ 打醬油路過~~ 閃人~~ :lol
回復 支持 反對