打印 上一主題 下一主題
收起左側

不定期專題討論 之 H漫

先不要爭論H-GAME
今次的主題不是H-GAME

我要的討論十分簡單
就是利用自己主觀的角度進行筆戰?
在這那的討論共不太需要客觀角度
我就是想知道主觀角度

問題來了
正如上面所說
如果有能力製作同人誌
是否有必要將內容H化呢 ?
H化帶來了什麼意義呢 ?

不要像問答般回答就好了...
回復 支持 反對

1.你愛這套動就不要看衪的H漫
我同意,
如果我看左的話,
當我看回動漫時,
會浮現出一D 18禁的畫面出來
2.請說出你自己對H漫的睇法和感覺
冇咩野的,
反正你唔看都會有人看,
講都冇咩用的了
3.你認為將原有的動漫H漫化這行為是否正確
我覺得係侮辱囉,
打個比喻:你上上下網時,
看到你最鍾意的漫畫比人改左做H漫,
你會覺得點丫
我就覺得反感囉
----------------------------------------------------------------
題外話:
我覺得現在好多漫畫都係以服務讀者為主(如一騎當千,天上天下等)
打打下個女主角會比人脫左衣服,
和男女主角一定會在洗澡時比對方看到,
我覺得好無聊囉,
一二次冇咩所謂,
大不了唔看,
但出得多你就會悶的了,
有時真係好想問D作家,
係唔係冇E D野就冇冇人看,
如果!係咁的話,
你不如去畫H漫算吧LA......

評分

參與人數 1樂點 +5 收起 理由
摸魚兒 + 5

查看全部評分

回復 支持 反對

有人認為『對該動漫有愛就不要看他的H漫』
我個人不會看我喜歡的動漫的H漫
可能是我不夠純樸吧._.
但是也只是單純的不想看
也不會覺得反感什麼的

有人認為『H漫是補完一些原著應該出現的[消音]情節』
我個人對此持有中立態度
這句話並不能套用於全部的動漫裡
有些H漫即使加插到原著裡面亦不會產生違和感的,這句話可以說是對的
反之,有些H漫是跟原著格格不入的(原本是不死不休的敵人跑到主角身邊oo,然後安然無恙跑回去)
這句就不能套入了.

我對H漫這些只是當成外傳那樣,
完全不會覺得反感
而將原著畫成同人誌這也沒有分什麼對與錯
不會看的人還是不會看
喜歡看的人還是歡歡喜喜的買/拖下來

上面有人說到同人的H漫對原著有很大的侮辱而一般向的就不侮辱
我真的很想問一下為什麼??
對我而言,成人向跟一般向的分別只是有H跟沒有H
為什麼有H就會對原著侮辱,而沒H就不會??
反而,我比較認同上面的『有愛才會把它畫成同人』

最後,H化帶來的是銷量增加
利潤增加(認真

評分

摸魚兒 + 5

查看全部評分

回復 支持 反對

h 化侮辱原作? 真係好純樸

就三次元黎講, 你愛你既女朋友你都會想同佢 做[beep---]
好正常, 無論男定女都會有 性幻想, 要滿足就要需要外來事物加上自己既想像力

二次元起依個位係一樣, 外來物就即係 h 化物, 再經過腦內補完等等動作, 再自己動手
點解會有依個動作? 因為你對依個女角有愛!

定係你將女角當成 "不可被褻瀆的神" ?
定係將女角都當成 "寵物" ?
其實單純既愛先係最高!

評分

摸魚兒 + 5

查看全部評分

回復 支持 反對

強啊上面那位
你對她有愛自然有不當的幻想

但若果二次元世界中的女角能陪伴我一世
那我可拒絕h行為(啥?)

基本上視乎你怎看
你愛的女角有如明星一樣
當然不希望她當av女角一樣

這不當的思想只存在幻想
但回到二次元世界
沒可能實體化的
這只是別人的幻想畫的h漫
你看不看,它仍存在
所以不要過份介懷吧
巨o化,淫姣化驅散就可了
回復 支持 反對

我以男性既角度去講

身為一個健康既男性, 就算你對一個女生冇愛, 都可能會對佢有幻想, 何況係有愛?

因為有愛, 所以不應該幻想嗎? 我只可以話係純樸, 而唔係所謂既有愛 (雖然都有有愛)

而 h 化物只係輔助你幻想既煤體

就我個人而言, 我本身就係一個忠於二次元既人, 某某日覺醒了
再隨著日子, 領悟既事亦愈多

我相信未能接受 h 化物既人只係未覺醒
回復 支持 反對

原帖由 真誠 於 2007-5-22 15:24 發表
我以男性既角度去講

身為一個健康既男性, 就算你對一個女生冇愛, 都可能會對佢有幻想, 何況係有愛?

因為有愛, 所以不應該幻想嗎? 我只可以話係純樸, 而唔係所謂既有愛 (雖然都有有愛)

而 h 化物只係 ...

不同人有不同意見
這可不是覺醒的問題
說覺醒就應該脫離二次元世界的幻想呢(茶)

健康男性便要有這需要嗎?
實說,健康的男生不需要這幻想

h化對原著沒太大影響
畫的又不是原畫者
何有影響原著的力量呢?
h化,你喜可看,不喜看不看
有什麼抵觸的地步呢?
回復 支持 反對

原帖由 [H]shinn 於 2007-5-22 15:41 發表

不同人有不同意見
這可不是覺醒的問題
說覺醒就應該脫離二次元世界的幻想呢(茶)

健康男性便要有這需要嗎?
實說,健康的男生不需要這幻想

h化對原著沒太大影響
畫的又不是原畫者
何有影響原著的力量 ...

基本上係冇抵觸

可能有d 純樸既人覺得 h 化傷害到佢所喜愛既女角吧?

或者覺得將別人畫成脫光光甚至 被h 係唔尊重

甚至有人話睇過 h 漫之後, 再睇原作動畫會浮現 h 畫面 (我只可以話佢係睇唔慣)

回復 支持 反對

唉,辛苦打一了整編文章,現在什麼都不見了......沒有心情再打了..........

我絕對不認同這種做法,無論對角色和作者都很不尊重,有愛不代表要做這種東西吧?更重要的是創作的本意
我不明白在炎日下排隊買h本的人是什麼心情,就像<<妄想戰士>>一章節中所言,男人都是公的?
當中可能的確有什麼值得欣賞之處,但我太嫩了,不懂,真的不懂
自私一點說,我不希望見到h本有可能出於我的佔有慾,破壞了萌的真義,及心中脫俗的形象等因素
無論如何,我不看主動去找我認識的作品去看h本

不要說什麼道德層面啦,這沒有太大意思,要就直接把題目變成二次元與性的關係好了(向自己吐而已)

評分

摸魚兒 + 5

查看全部評分

回復 支持 反對

一入黎就俾「h漫」e 2隻字吸引到= =+
唔用問答ge方式...就諗唔到點打...
===========
「你愛這套動就不要看衪的H漫」
答:
唔覺!!是關我多數like佢ge畫風!!
如果個h漫畫家ge畫風係我like ge...我會睇!!
相反...就算係我like ge動畫改成都好...唔like就唔睇!!

H漫是補完一些原著應該出現的[消音]情節
答:
超唔覺!!因為我所睇過ge h漫...都係冇啦啦就xyz ge...
好少好似問題所講ge咁樣囉!!

請說出你自己對H漫的睇法和感覺
答:
我覺得h漫只係將自己ge想像、幻想、「理想」(陰謀= =!?)實體化出黎...
因為淨係用腦記...隨時因為太多萌女的出現ge忘記or淡忘佢!!
感覺呀...討厭!!該死!!成日冇我like ge女角同畫風ge h漫!!
淨係改動畫...好似ro咁改d game都好呀!!而且多數都係果幾套...我xyz佢呀!!
成日得果幾條友...就算用唔同ge h法...都悶到xyz啦!!

你認為將原有的動漫H漫化這行為是否正確
答:
冇所謂...因為我多數係like佢地ge畫風架咋:lol :lol :lol
(當然...有d就例外!!如因d動作場面啦...)

評分

摸魚兒 + 5

查看全部評分

回復 支持 反對